19:52, sre, 1. Maj

Na Ptuj ponovno prihajajo Rimske igre, takšen je letošnji program





Ptuj se bo od 17. do 20. avgusta 2023 ponovno spremenil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Poetovio je bil pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. V društvu Poetovio LXIX že šestnajst let pripravljajo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadevajo obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino našega lepega mesta.

Program Rimskih igrer

Glavno dogajanje bo večinoma postavljeno v Rimski kamp Poetovio, ki je naš osrednji prireditveni prostor. Otvoritvena slovesnost bo v četrtek, 17.8. 2023 ob 19.00, v petek se bodo izvajale otroške delavnice in večerni program. Osrednji dogodek bo povorka po mestnem jedru v soboto, 19.8. 2023 s pričetkom ob 11.00, nato se bodo Rimljani zadržali v mestu do 14.00, ko se prične program v Rimskem kampu Poetovio.

V nedeljo, 20.8. bo pestro skozi ves dan, saj bo namenjen predvsem družinam in otroškim delavnicam. Tudi letos bodo izvedli otroške delavnice, kjer se bodo naši najmlajši zabavali, kot pravi mali Rimljani. Pričakujejo obisk skupin iz sedmih držav, s katerimi Društvo Poetovio LXIX, organizator Rimskih iger, sodeluje že vrsto let.

Načrti za prihodnost

Društvo Poetovio LXIX bo z Rimskimi igrami in ostalimi dogodki v Rimskem kampu predstavljalo bogato zgodovino mesta in s tem razvijal mednarodno prepoznaven spektakel, ki se bo v prihodnjih letih s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil. Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj bodo Rimski kamp Poetovio razvijali v smeri inovativne zgodbe na Evropskem nivoju. Rimski kamp Poetovio je naš največji projekt, ki ga želijo fazno dograjevati in dopolnjevati v naslednjih letih in ponujati obiskovalcem predstavitev replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu. Cilj društva je tudi ustanoviti zvezo mest rimskega imperija, ki bo še bolj povezovala in spodbujala k ohranjanju naše dediščine.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.