02:01, sob, 27. Apr

Na Ptujskem gradu zaprisegel že 18. princ karnevala





Z zavedanjem, da je prav v časih negotovosti treba še toliko več pozornosti namenjati ohranjanju tradicije, je v organizaciji Sveta princev karnevala potekala letošnja inavguracija princa karnevala na Ptujskem gradu. Na mesto tistega, ki mu bo v naslednjih dveh letih v času karnevala pripadala mestna oblast, je bil danes, 11. 11. 2020, točno ob 11. uri in 11 minut razglašen in ustoličen novi 18. princ karnevala, Hinko Šoštarič – Vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall.

Inavguracija princa karnevala na mali fašenk 2020. FOTO: Črtomir Goznik

Za razliko od preteklih let, ko je svečanemu obredju imenovanja princa lahko prisostvovala širša javnost, je razglasitev zaradi upoštevanja epidemioloških pogojev letos potekala v najožjem krogu predstavnikov Sveta princa karnevala in predstavnikov Evropskega združenja karnevalskih mest.

Mali fašenk ali jesenski pust

Martinovo, ki je čas, ko se mošt spremeni v vino, je v ljudski tradiciji in v izročilu Ptuja, Slovenije in Evrope poznano tudi kot t.i. mali fašenk ali jesenski pust. Na ta dan dolžnost prevzame novi princ karnevala, ki nato naslednji dve leti vodi karnevalske dejavnosti. Ob enem so s tem dnem dovoljene tudi priprave na pustni čas. »Na Ptuju princa karnevala ustoličujemo že od leta 1999 in v Združenju evropskih karnevalskih mest, katerega član je tudi naše mesto, ravno letos obeležujemo že 30 let pridružitve. Lik princa karnevala je izjemno pomemben del tradicije karnevalskega dogajanja in pustnega protokola. Podeljujemo ga tistemu, ki se je v bogati tradiciji Kurentovanja in ohranjanja etnografske tradicije izkazal s svojim delom v svojem društvu, ter še posebej pri organizaciji, izvedbi in promociji Kurentovanja,« izpostavlja Branko Brumen, generalni sekretar Združenja evropskih karnevalskih mest in dodaja, da iskreno upa, da bo prvo dejanje Kurentovanja v naslednjem letu – kurentov skok mogoče izpeljati v normalnih okoliščinah.

Princ karnevala Hinko Šoštarič – Vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall. FOTO: Črtomir Goznik

Prisega novega princa

Novi princ, ki mu je ptujska zgodovinarka Marija Hernja Masten našla zanimivo zgodovinsko ozadje, je zaprisego opravil pod budnim očesom dosedanjega princa Darka Cafute, barona Jakoba Zekla Videmskemskega in predsednika sveta princa karnevala ter prvega princa, Jožeta Gašperšiča, Gašperja 1. V obredju zaprisege je pretekli princ svojemu nasledniku predal prinčevo kapo, sam pa prevzel kapo Sveta princev karnevala in ogrinjalo. Osrednji del svečanosti je predstavljala zaprisega, s katero se je princ zavezal, da bo opravljal častne naloge.

Temu bi po tradiciji sledil podpis pravil in pečatenje s strani županje Mestne občine Ptuj Nuške Gajšek, ki pa bo tokrat svoj del izjemoma opravila kasneje. Zaradi izrednih epidemioloških razmer je županja udeležence po opravljenem obredju sprejela pred mestno hišo. Bivšemu princu se je s statuo mesta Ptuj zahvalila za uspešno prinčevanje, novemu pa zaželela uspešen mandat.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.