08:48, sob, 18. Maj

Na Ptuju bodo ponovno pokušali vrhunska mlada vina





Na Ptuju bodo 27. junija z rahlo zamudo zaradi epidemije covida-19 že šestič izpeljali festival vina, kulinarike in umetnosti Salon Sauvignon. Dogodek združuje vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane ter glasbo, poezijo in likovno umetnost, na njem pa obljubljajo več kot 50 vinarjev, ki bodo letos prišli v glavnem iz Slovenije.

Vir: Pixabay.com

Potem ko je zadnja leta festival dobival vse bolj mednarodno podobo z gosti in vinskimi poznavalci iz tujine, bo letos v celoti obarvan slovensko, kar je po besedah direktorja dogodka Slavka Dobnika poleg poznejšega termina druga od posledic epidemije.

Še ena novost zaradi aktualnega stanja pa je nova lokacija festivala, ki so ga bili tokrat primorani iz dominikanskega samostana preseliti na odprto prizorišče minoritskega samostana. Kot je povedal Dobnik, jim dvorišče slednjega omogoča idealno okolje za postavitev festivala na prostem, saj se bo glavnina stvari dogajala pod arkadami na notranjem dvorišču.

Še enega od nekdanjih samostanov bodo tako za en dan spremenili v okolje vrhunskega uživanja po načelu, da je vino kultura in da k njegovim vrhunskim dosežkom sodijo le izjemni konteksti njegovega užitja.

Spremljevalno dogajanje bo potekalo že dan pred festivalom, ko bodo pripravili ocenjevanje vin, zmagovalce pa bodo razglasili na sobotnem slovesnem odprtju. Dan se bo nadaljeval s t. i. masterclassom ter primerjavo slovenskih in svetovnih sauvignonov, ki ga bo letos prvič prevzel slovenski vinski strokovnjak Robert Gorjak.

Večer se bo zaključil s koncertom, likovna dela pa bo predstavila ptujska mestna galerija z akademskim slikarjem Dušanom Fišerjem na čelu.

Organizaciji se je pridružilo Društvo podeželske mladine Spodnjega Podravja, s katerim so že sodelovali na dveh prejšnjih salonih in tudi na festivalu mladega vina Veni vini vino mlado, letos pa bodo pomagali še izdatneje. Ves dan bo na voljo bogata kulinarična ponudba petih gostinskih hiš iz Primorske in Štajerske, zvezda kulinarike pa bo uveljavljeni kuharski mojster Primož Dolničar.

Kot poudarja direktor festivala Slavko Dobnik, Ptuju v pestrosti celinskih vinskih sort, ki jih premore Štajerska, najbolj pristoji prav sauvignon. “Ne le zato, ker daje prav na Ptujskem izjemne rezultate, pač pa tudi zato, ker je ta v svojem izrazu hkrati mladosten in zrel, pa tudi odkrit in skrivnosten. Tako kot mesto, ki gradi svojo vitalnost v ustvarjalnosti in podajanju visoke kulture na podlagi zgodb tisočletne zgodovine,” je dejal Dobnik.

Zdaj že tradicionalni ptujski vinski festival, ki je namenjen poznavalcem ter ljubiteljem kakovostne kapljice in umetnosti, vsako leto obišče okoli 500 do 600 ljudi. Ker doslej še niso bili povsem jasni pogoji izvedbe dogodka zaradi preprečevanja okužb, tokrat vstopnic še niso dali v predprodajo, a se bodo morda za to zaradi velikega povpraševanja vseeno odločili. Vstopnice na dan festivala bodo na voljo po 18 evrov, v predprodaji pa bodo stale dva evra manj.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.