10:34, pon, 29. Apr

Na Ptuju kmalu drugi festival Salon Sauvignon





Ptuj bo 7. maja drugo leto zapored v znamenju festivala Salon Sauvignon, ki ga skupaj z tamkajšnjo mestno občino pripravlja Znanstveno-raziskovalno središče Bistra. Vrhunec dogajanja bo v Dominikanskem samostanu, kjer bo potekal celodnevni mednarodni dogodek, ki bo združeval vinarje, gostince in ljubitelje vina, glasbe in poezije.

festival Salon Sauvignon, novinarska konferenca

Kot so poudarili organizatorji, v pestrosti celinskih vinskih sort, ki jih premore Štajerska, Ptuju najbolj pristoji prav sauvignon. Ne le zato, ker daje prav tukaj izjemne rezultate, pač pa, ker je v svojem izrazu hkrati mladosten in zrel, odkrit in skrivnosten, tako kot mesto, ki gradi svojo vitalnost v ustvarjalnosti in podajanju visoke kulture na podlagi zgodb tisočletne zgodovine.

Festival vina, kulinarike in lepih umetnosti sicer predstavlja uvod v ptujsko poletno festivalsko dogajanje. Osrednji dogodek salona bo v soboto, 7. maja, potekal v nekdanjem Dominikanskem samostanu, kjer bo mogoče okušati več kot sto vrhunskih sauvignonov iz vseh najpomembnejših vinorodnih območij sveta.

“Med njimi bodo tudi eksotična vina, predvsem pa sauvignoni iz Štajerske, Avstrije in Hrvaške. Ob njih se bo zvrstila štajerska kulinarika. Z nami bo vinska mojstrica Angela Muir, ki nas bo popeljala skozi svet slovenskih in svetovnih sauvignonov,” so še dodali organizatorji festivala, ki želijo še podrobneje predstaviti tudi Ptuj kot zakladnico tisočletij, mesto umetnosti in kulture vina.

Idejni oče projekta je Slavko Podbrežnik, ki je že pred lanskim prvim festivalom dejal, da večji del lepot in bogastva njihovega območja dolgujejo prav vinu in trgovanju z njim. “Pomembno mesto med vinskimi sortami je v naši vinski tradiciji že od nekdaj pripadalo sauvignonu, ki je v naših krajih našel svojo drugo domovino,” je razložil Podbrežnik.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.