10:13, pet, 19. Apr

VIDEO: Na Ptuju mnogi zgroženi nad bliskovitim posekom katalp





Da bodo na ptujski mestni tržnici drevesa padla, je bilo dejansko le vprašanje časa. Mestni svetniki so decembra potrdili proračun za letošnje leto, s tem pa tudi projekt prenove mestne tržnice. Drevesa so padla kljub nasprotovanju okoli 4500 meščanov. 

Mestna občina Ptuj (MOP) je leta 2016 izvedla javni natečaj za ureditev mestne tržnice. Izbrali so ARK Arhitekturo Krušec. V juliju 2017 je bil projekt predstavljen mestnim svetnikom, ki so projekt potrdili.

Ustanovila se je Civilna iniciativa za drevesa, ki je od župana Mirana Senčarja zahtevala informacije o projektu prenove mestne tržnice. Javnost je izvedela, da župan namerava zaradi prenove žrtvovati znamenitost Ptuja – sedem veličastnih dreves cigarovcev (catalpa bignonioides).

Občani so jasno povedali, naj se trg preuredi in se nujno ohranijo drevesa. Prvo strokovno mnenje, za katero je Civilna iniciativa izvedela anonimno, je bilo, da drevesa so primerna za ohranitev. Novo strokovno mnenje je bilo v korist poseka, čeprav samo 1. stopnje (zunanji ogled). Pisec drugega strokovnega mnenja je podizvajalec drugega projekta občine Arboretum Volčji Potok.

26220141_402541850177440_8172827945555131414_n

»V izvedbo tega projekta smo vložili dve leti trdega dela in navsezadnje pridobili več kot 4 mio EUR evropskih nepovratnih sredstev, ki bodo namenjena razvoju mestnega jedra in infrastrukture v njem. Verjamem, da bo ta prostor postal središče prireditvenega in družabnega življenja na Ptuju in prostor, kjer bo obiskovalcem na voljo bogata kulturna vsebina, pestra kulinarična ponudba in domači proizvodi,« je povedal Miran Senčar, župan Mestne občine Ptuj. Dodal je še, da bo mestno središče manj obremenjeno s prometom, s tem pa bodo nove površine pridobili pešci in kolesarji.

18. januarja je Mestna občina Ptuj objavila javno naročilo po odprtem postopku za gradnje: ureditev mestne tržnice.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.