12:23, sre, 15. Maj

Na Ptuju nadaljujejo aktivnosti za ureditev spominskega parka





Na Mestni občini Ptuj nadaljujejo aktivnosti v zvezi z ureditvijo spominskega parka na starem mestnem pokopališču. Komisija za izbor obeležij, ki jo je imenoval župan Miran Senčar, je pregledala nabor nagrobnikov in pripravila več scenarijev obnove. V sklopu projekta na občini v končni fazi načrtujejo odstranitev slabe tretjine nagrobnikov.

pokopališče

Kot pojasnjujejo na mestni občini, je komisija pri določanju kriterijev za ohranjanje nagrobnikov upoštevala njihovo vrednost, starost in unikatnost, pa tudi vlogo, pomen, vpliv in zgodbe pokopanih oseb ter stopnjo ohranjenosti oziroma poškodovanosti.

Projektno dokumentacijo so pripravili dolgoročno, saj se bodo projekta lotili po fazah, zaključek pa je odvisen od vsakoletnih proračunskih sredstev ter odziva morebitnih svojcev na opuščanje grobov. Vrednost celotne investicije je ocenjena na 1,4 milijona evrov, pri čemer namerava občina zagotoviti 300.000 evrov, preostali denar pa si obetajo iz nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in države.

Zaradi možnosti sofinanciranja investicije z evropskimi sredstvi, o kateri so bili seznanjeni šele po zaključeni projektni dokumentaciji, bodo z ureditvijo spominskega parka morali pohiteti, zato, kot še pojasnjujejo, predhodne usmeritve izdelanih projektov ne morejo dokončno izvesti. Projekt so zato zastavili na podlagi trenutnega stanja opuščenosti oziroma vzdrževanosti grobov in ne na stanje čez desetletje.

Sicer pa se je občinska komisija na podlagi več ogledov, zgodovinskih dejstev in pietete do pokopanih in njihovih svojcev odločila, da je obstoječe stanje potrebno arhivirati s fotografijami in lokacijami grobov in nagrobnikov, ki jih je potrebno ohraniti v največji možni meri. Odstranili bodo le najbolj poškodovane, nekatere pa bodo prestavili zaradi gradnje predvidene infrastrukture.

Župan Miran Senčar je ob lanski predstavitvi projektov, ki jih nameravajo uresničiti s pomočjo evropskega denarja iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), napovedal, da začetek izvedbe projekta pričakujejo konec poletja, zaključek vseh del, vključno z zasaditvijo, pa leta 2018.

Na območju načrtovanega spominskega parka nameravajo ob nadzoru pristojnega konservatorja prenoviti kakovostno ohranjene spomenike. Teh je na območju starega pokopališča okoli 1200, a bodo okoli 400 najbolj poškodovanih in uničenih ter zapuščenih postopoma umaknili.

Ob ureditvi spominskega parka bodo obnovili in sanirali tudi pokopališki zid ter portale na obeh vhodih, preostali obod območja pa bodo uredili s kovinsko ograjo, ki bo v celoti obraščena z živo mejo. V severozahodnem vogalu bo stala spominska ploščad s kostnico in spominski zid. Postavili naj bi tudi LCD zaslon, na katerem bo seznam vseh pokopanih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.