19:45, sre, 24. Apr

Na Ptuju pasje svetovno prvenstvo





Te dni bo na poljih in travnikih v okolici Ptuja potekalo svetovno prvenstvo psov v sledenju. Tekmovanja, na katerih psi zaznavajo sledi in iščejo položene predmete, se bodo vrstila od četrtka do nedelje. Slovesno odprtje z žrebom startnih številk pa bo danes.

reps predaja čelad, dan civilne zazščite (10)

Na tekmovanju v sledenju bodo sodelovali tekmovalci iz 26 držav, ki se bodo predstavili danes ob 17. uri na odprtju v prireditvenem šotoru ob hotelu Primus pri Termah Ptuj. Slovensko reprezentanco bo vodil Daniel Lipič. Gre za precej zahtevno disciplino. Vodnik ne ve, kje poteka sled in kje so položeni predmeti, ki jih mora pes najti, zato je zaupanje med vodnikom in psom nujno. Tekmovanje poteka na polju in travniku, kjer je veliko tudi drugih vonjav. Dober pes sledar mora imeti dobre vohalne sposobnosti in zmožnost koncentracije.

reps predaja čelad, dan civilne zazščite (23)

Sled, dolga okoli 1800 korakov, je sestavljena iz ravnih linij, polkrožnih in ostrih kljuk. Na sled polagalec položi sedem premetov iz različnih materialov. Sled pred začetkom sledenja križa tudi drugi pes. Pes gre po sledi na tri metre dolgem povodcu, med sledenjem pa ne sme zaiti s sledi. Ko pes najde predmet, ga nakaže s položajem prostor, pri čemer ima najdeni predmet med sprednjima nogama. Tekmovanje pes uspešno konča, ko najde zadnji predmet. Tokrat gre za tekmovanje, a psi svoj voh uporabljajo tudi pri iskanju pogrešanih, reševanju, odkrivanju eksplozivni sredstev, orožja, drog, tartufov in bolezni. Nekateri lahko sledijo tudi več kot teden dni stari sledi.

Tekmovanja organizira Kinološko društvo Ptuj s podporo Kinološke zveze Slovenije. Častna pokroviteljica tekmovanja je ministrica za obrambo Andreja Katič, ki bo na zaključni prireditvi podelila pokal najboljšemu tandemu na tekmovanju.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.