03:25, pon, 29. Apr

Na Ptuju podprli zahtevo, da mesto ohrani status samostojnega središča nacionalnega pomena





Župani Spodnjega Podravja so na včerajšnjem srečanju na Ptuju podprli zahtevo ptujskega mestnega sveta za ohranitev statusa Ptuja kot samostojnega središča nacionalnega pomena. Po besedah županje Nuške Gajšek nikakor ne pristajajo na opredelitev mesta kot središča regionalnega pomena ali celo “somestja” z Mariborom.

Ptuj 1

 

S tem so župani Spodnjega Podravja podprli sklep ptujskega mestnega sveta na izredni seji pred tednom dni, na kateri je ta zahteval od države, da Ptuj v strategiji prostorskega razvoja Slovenije 2050, ki ga pripravlja ministrstvo za okolje in prostor, opredeli kot samostojno središče nacionalnega pomena. To pomeni, da Ptuj ohrani status, ki ga je imel že v sedanji strategiji iz leta 2004.

Podporo so župani v tej točki dali brez razprave, manj soglasni pa so bili glede projekta celovite oskrbe vodovodnega sistema v Spodnjem Podravju. Po dolgi razpravi, ki je razgalila predvsem nesoglasja glede delitve stroškov projekta med občinami, so na koncu vendarle podelili pooblastilo Komunalnemu podjetju Ptuj za izvedbo javnega naročila za izbiro izvajalca za izdelavo projektne dokumentacije.

Po besedah direktorja tega podjetja Janka Širca je treba čim prej začeti s postopkom, če želijo “ujeti kakršen koli vlak za evropska ali državna sredstva“. Točne vrednosti projekta sicer še ne more opredeliti, saj se po novem načrtuje izgradnjo okoli 250 kilometrov omrežja. Prej, ko je bilo načrtovanih 160 kilometrov vodov, se ga je ocenjevalo na 34 milijonov evrov.

Za projektno dokumentacijo bodo po ocenah Širca morali odšteti okoli milijon evrov. Nekateri predstavniki občin so pred izvedbo tega postopka zahtevali podpis dogovora med župani o točnih deležih sofinanciranja in natančne opredelitve načrtovanih del v posameznih občinah, ki so jim jih v komunalnem podjetju tudi obljubili. “Pričakujem, da bodo župani na koncu sprejeli razumno odločitev in da bo obveljala določena mera solidarnosti, da bomo ta sistem še naprej peljali skupaj,” je po glasovanju dejal Širec.

Vroča razprava se je znova razvnela tudi na temo poslovanja Doma upokojencev Ptuj. V izmenjavi mnenj z vodstvom doma in predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je bil med glasnejšimi župan Žetal Anton Butolen, ki ocenjuje, da del od okoli 12 milijonov evrov visokega dobička, ki ga je omenjeni dom pridelal v prejšnjih letih, pripada občinam, saj te sofinancirajo oskrbo starejših.

Še posebej je župane razburila nedavna odločitev sveta zavoda doma za izdajo soglasja pridružitvi njihove koprske enote Obalnemu domu upokojencev Koper. Občine Spodnjega Podravja želijo, da jim država povrne vlaganja v koprsko enoto, zato so zahtevali pisni izračun amortizacijske vrednosti te enote.

Predstavnica ministrstva Barbara Tiselj jim je sicer pojasnila, da je ptujski dom upokojencev vključno s koprsko enoto v lasti države, ker je ta njegova ustanoviteljica. V njem so nastanjeni varovanci iz 45 občin, zato je o nekih deležih občin Spodnjega Podravja težko govoriti.

Na koncu včerjašnjega kolegija so predstavniki Perutnine Ptuj in Perutninarske zadruge Ptuj predstavili županom načrte za nadaljnji razvoj. V prihodnjih letih naj bi prenovili približno 50.000 kvadratnih metrov površin za vzrejo in dodatno pridobili 25.000 kvadratnih metrov vzrejnih površin. Za umestitev objektov v prostor si podjetje in zadruga po zagotovilih njunih predstavnikov želita sodelovanja in podpore občine, predvsem pri urejanju zakonskih postopkov.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.