07:40, pon, 29. Apr

Na Ptuju preurejajo staro pokopališče v spominski park





Dlje časa zapuščeno staro mestno pokopališče na Ptuju naj bi kmalu zaživelo v novi podobi. V začetku prihodnjega leta naj bi ga naposled le začeli preurejati v spominski park. Pokopališče je staro več kot 200 let in je vpisano v register nacionalne kulturne dediščine.

pokopališče

Projekt ureditve starega mestnega pokopališča v spominski park je trenutno v fazi zaključevanja projektne dokumentacije. “Postopek javnega naročila za izvedbo del je predviden takoj v začetku prihodnjega leta,” so povedali na ptujski občini.

Staro mestno pokopališče, ki leži južno od Volkmerjeve ceste, je zaraščeno, čeprav je območje že vrsto let opredeljeno kot spominski park. Nagrobniki, spomeniki, plastike in plošče so pogosta tarča vandalizma in zaradi tega poškodovani ali celo uničeni. Močno načet je tudi zid okoli pokopališča.

“Velik delež grobov kaže znake rednih obiskov skrbnikov in vzdrževanja. Prav zato in zaradi same pietete do pokopanih na tem območju je nujno celoten park estetsko urediti,” pojasnjujejo na občini.

V okviru prenove nameravajo med drugim pomladiti rastlinje, obnoviti poti, zidove in zelene površine, postaviti ploščad s pomembnejšimi obeležji. Načrtovana je tudi postavitev novih ograj na robovih, s čimer bo mogoče zapiranje parka ponoči, ter ureditev spominskega prostora s kostnico za shranjevanje morebitnih posmrtnih ostankov.

Na območju starega mestnega pokopališča na Ptuju se je začelo pokopavati leta 1787, prenehalo pa leta 1978, ker tu ni bilo več prostora in so zgradili novo pokopališče v Rogoznici.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.