17:07, ned, 28. Apr

Na Ptuju pričenjajo 21. marca z brezplačnim turističnim vodenjem osmo sezono projekta Odkrivamo Ptuj





Da bi čim večje število domačinov ter obiskovalcev Ptuja spoznalo bogastvo zgodovine in dediščine, pomen mestnih spomenikov ter edinstven značaj najstarejšega mesta, bo Javni zavod za mladino, šport in turizem Ptuj tudi v letu 2024 organiziral redna brezplačna turistična vodenja. Prvega začenjajo v četrtek, 21. marca 2023.

Meščane ter obiskovalce starega mestnega jedra Ptuja vsak mesec v letu 2024 čaka zanimiv brezplačen voden ogled, v sklopu katerih bodo v spremstvu izkušenega turističnega vodnika odkrivali edinstvene zgodbe Ptuja.

Četrtek, 21. marec 2024, ob 16.30: Po Mestnem kinu Ptuj
Na prvem brezplačnem vodenju bodo udeleženci spoznavali najstarejše še aktivno kino prizorišče v Sloveniji, ki je hkrati eno najstarejših na svetu. Kaj je potrebno, da lahko predvajamo in
spremljamo kakovostne filme, kako poteka delo v kinu in kaj kino dandanes ponuja? Skozi Mestni kino Ptuj bosta obiskovalce popeljala Marjan Ostroško (TIC Ptuj) in Nina Milošič (Mestni kino Ptuj) iz Javnega zavoda Ptuj.

23. april 2024 ob 16.30: Sveti Jurij in cerkev svetega Jurija
Praznik Mestne občine Ptuj je 23. april, ki obeležuje god svetega Jurija. Med vodenjem bo predstavljen zaščitnik mesta in zavetnik cerkve sv. Jurija. Obenem se bodo obiskovalci lahko
sprehodili po cerkvi, spoznali njeno bogato zgodovino ter vlogo v sedanjem času.

Rimska Petoviona. Vir: Javni zavod Ptuj, foto: Boris B. Voglar

23. maj 2024 ob 16.30: Mitreji rimske Petovione
Petoviona sodi med največja središča mitraizma v Evropi. Na Ptuju je bilo doslej odkritih kar pet svetišč. Med vodenji bodo obiskovalci spoznali vlogo in pomen mitrejev ter si v živo
ogledali tudi zelo redke oltarje.

Parzival

20. junij 2024 ob 16.30: Zgodba o Parzivalu – od viteza okrogle mize do varuha svetega grala
Parzival sodi v bogato izročilo legend o Arturjevih vitezih okrogle mize in iskanju svetega grala. Posebej pomenljivo je, da slovenska Štajerska nastopa kot pradomovina Parzivalovih
prednikov. Na vodenju bodo obiskovali spoznali njegovo zgodbo, ki je zelo povezana s Ptujem in Štajersko.

20. aprila si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi Mestno hišo v sklopu Dneva odprtih vrat ponudnikov starega mestnega jedra (#pridivmesto).

“S tematskimi vodenji želimo našim domačinom in vsem obiskovalcem mesta ponuditi poglobljen vpogled v naše mesto in njegovo zgodovino. Tematska vodenja prilagajamo aktualnim temam v mestu. Tudi letos ostajajo ta vodenja brezplačna, saj si želimo, da bi domačini dobro poznali svoje mesto in bili nanj tudi ponosni,” dodaja Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Javnega zavoda Ptuj.

Kaj še priporočajo?

Zeleno doživetje Na Mestni Vrh s kolesom
Že to pomlad lahko izkusite novo kolesarsko vodenje Na Mestni Vrh s kolesom. Idilična pot na ptujsko podeželje med vinogradi in sadovnjaki vas bo ob postankih za razvajanje z lokalnimi vini in domačo kulinariko prav gotovo presenetila s svojimi panoramskimi razgledi. “To zeleno doživetje smo pripravili konec lanskega leta, z njim pa sledimo našim usmeritvam pri razvijanju turistične ponudbe na Mestnem Vrhu ter postavljanju ptujskega podeželja kot ene od prioritet ob obisku Ptuja. Doživetje zajema poglobljeno spoznavanje vinorodnega zaledja najstarejšega mesta, vseh njegovih zgodovinskih atributov ter okušanje lokalnih dobrot,” je kolesarsko vodenje opisal Marjan Ostroško, organizator turističnega vodenja v Javnem zavodu Ptuj.

Mestni Vrh s kolesom. Vir: Javni zavod Ptuj, foto: Stanko Kozel

Vodeni ogledi
Vabijo še k rezervaciji svojega doživetja. Našteta vodenja so dodatek siceršnjim klasičnim in tematskim vodenjem, ki jih Javni zavod Ptuj vse leto opravlja po dogovoru. Primer odličnega doživetja tako za družine kot za skupine je Rimsko vodenje po mestu, kjer se s turističnim vodnikom, oblečenim v repliko oblačil iz antičnega časa, vrnete v obdobje slavne antične Petovione.

Vodenja lahko naročite preko e-pošte info@visitptuj.eu, objavljena pa so na spletni strani www.visitptuj.eu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.