22:55, pon, 15. Jul

Na Ptuju primanjkuje specialistov v zobnem zdravstvu

Sicer v Zdravstvenem domu Ptuj posebej hudih težav s pomanjkanjem kadrov trenutno ne beležijo, pa beležijo pomanjkanje specialistov v zobnem zdravstvu.

laboratorij, stomatologija, zobozdravniki, medicinska fakulteta

Ptujski zdravstveni dom zaposluje 220 ljudi, med katerimi je trenutno 48 zdravnikov. Direktorica zdravstvenega doma Metka Petek Uhan pove, da glede slednjih posebnih težav nimajo, saj se njihove vrste zadnje čase polnijo, tako da imajo na voljo dovolj kadra, razen v času bolj množičnih bolniških in porodniških dopustov, saj so dokaj mlad kolektiv.
V nasprotju z nekaterimi drugimi zdravstvenimi domovi ni težav niti na področju družinske medicine. Še boljše bo od letos, saj bodo v kratkem pridobili tri nove specialiste družinske medicine, zato je po besedah Petek Uhanove njihova prihodnost v primerjavi z nekaterimi drugimi kraji po Sloveniji precej svetla.

Primanjkljaj specialistov v zobnem zdravstvu
Primanjkuje pa jim specialistov v zobnem zdravstvu, a se trudijo, da bi jih dobili preko zdravniške zbornice. Začasno si pomagajo s tremi zunanjimi, a že imajo specializantko, ki bo vrzel v prihodnje pokrila. Enako velja za ortodontijo, saj jih je zapustila ena od njihovih specialistk, do prihoda novega specializanta pa so tudi to pokrili z zunanjo pomočjo.

Želijo tudi specialista urgentne medicine
Čeprav na Ptuju ni večjih težav, pa bi si v prihodnje želeli pridobiti še vsaj dva specialista urgentne medicine. Kot pravi direktorica, ni težava v tem, da jim specializacije ne bi odobrili, pač pa predvsem, da ni kandidatov, ki bi se odločili za to pot. Eno specialistko sicer dobijo v kratkem, še letos pa naj bi specializacijo končal še eden od kolegov, tako da bo tudi to področje kolikor toliko pokrito.

Znižali čakalne dobe
Petek Uhanova pravi, da so čakalne dobe v njihovi ustanovi v večini programov precej znižali in tako ne beležijo večjih težav, izjema pa je ortodontija, kjer so daljše čakalne vrste za aparate. “Tukaj bi dejansko morali pridobiti dodatni program, s tem pa seveda tudi dodatnega specialista,” je dejala direktorica ptujskega zdravstvenega doma. Po njenih besedah bi bilo potrebno dodaten zdravstveni kader, kjer je to problematično, privabiti s primernim plačilom, kar še posebej velja zaradi načina dela, ki se uveljavlja v urgentni medicini. Izmensko delo namreč po njenem mnenju za vse zdravnike, predvsem mlajše, ni najbolj zanimivo, saj pomeni večje obremenitve. “Vendar se bodo verjetno našli tudi taki, ki se bodo odločali za tako delo. Že zdaj so specialisti urgentne medicine uvrščeni za tri plačilne razrede višje, a očitno tudi to ni dovolj, da bi jih pritegnili v to delo,” pravi Petek Uhanova.

30 novih zaposlitev
Na Ptuju bodo sicer v naslednjem obdobju kar izdatno zaposlovali, saj s 1. marcem začenjajo tudi novo dejavnost. Postali so namreč eden od petih zdravstvenih domov v Sloveniji, kjer bodo vzpostavili center za duševno zdravje. Za te potrebe bodo postopno zaposlili 30 ljudi, večinoma visoko izobražen kader, od zdravnikov in kliničnih psihologov, socialnih delavcev, delovnih terapevtov do ostalih zdravstvenih delavcev.

Zdravstveni dom Ptuj poleg ptujske občine izvaja primarno zdravstveno varstvo tudi za občine Hajdina, Kidričevo, Podlehnik, Žetale, Videm pri Ptuju in Zavrč, s čimer pokriva okoli 70.000 ljudi. Po besedah direktorice prvi podatki o poslovanju za lansko leto kažejo, da so ga zaključili brez izgube.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.