15:57, pet, 29. Mar

Na Ptuju se začenjajo 29. Dobrote slovenskih kmetij





Na Ptuju se danes začenja tradicionalna 29. razstava Dobrote slovenskih kmetij, osrednja predstavitev slovenskih kulinaričnih dobrot, ki bo potekala do konca tedna. Kot je povedal vodja organizacijskega odbora prireditve Peter Pribožič, so letos ocenjevali več kot 1700 izdelkov, med temi največ mlečnih, pa tudi žitnih in mesnih, z vse Slovenije.

Razstavo, ki bo potekala na dvorišču minoritskega samostana, bo slovesno odprl kmetijski minister Dejan Židan, po besedah Pribožiča pa je bil odziv kmetij spet zelo dober. Skupaj bodo podelili okoli tisoč priznanj, pa tudi več kot tisoč znakov kakovosti, ki jih sicer podeljujejo tistim z osvojenimi tremi zlatimi priznanji.

dobrote slo kmetij2018

“Morda je letos nekaj manj izdelkov iz sadja, saj se poznata dve leti pozeb. Sicer pa število izdelkov narašča, saj ti pomenijo velik izziv kmetijam, da se lotevajo dopolnilne dejavnosti in svojo pridelavo nadgradijo s predelavo v domače izdelke,” je dejal dolgoletni prvi mož razstave, ki si jo vsako leto ogleda več kot 10.000 ljudi.

Razstava bo do nedelje potekala vsak dan od devete ure zjutraj, slovesno odprtje bo danes ob 12.30. Največ obiskovalcev, ki bodo lahko izdelke preskusili in tudi kupili, na Ptuju pričakujejo v soboto in nedeljo. Zlasti v soboto bo mesto dobro obiskano zaradi kongresa gasilcev, ki bodo pripravili še parado, v nedeljo pa jih bodo obiskali starodobni avtomobili.

Kot vsako leto so organizatorji tudi letos poudarek dali eni izmed sodelujočih regij, tokrat bo to Dolenjska z Belo krajino in Posavjem.

Posebnost letošnje razstave pa bo slovenska potica, ki je zdaj zaščitena in temu bo danes namenjen tudi strokovni posvet. Med drugim so povabili zamejske organizacije iz vseh sosednjih držav, ki bodo s sabo prinesle vzorce njihovih potic.

Po besedah direktorja ptujskega kmetijsko gozdarskega zavoda Andreja Reberniška razstava ostaja njihov zelo pomemben projekt, ki pa ga brez zvestih pokroviteljev ne bi mogli izpeljati.

“Gre za res izjemen dogodek. Dostikrat smo Slovenci skromni, a ko pridejo tujci, ne morejo verjeti, koliko kakovostnih izdelkov lahko najdejo na enem mestu. Zato moramo biti ponosni na svojo kulinariko in jo moramo negovati,” je dejal Rebernišek.

Ob tem ga posebej veseli, da so priložnost v predelavi svojih pridelkov našle številne kmetije, saj je po njegovih besedah že 80 odstotkov kmetij na razstavi tržno usmerjenih in je njihove ocenjene izdelke mogoče najti na turističnih kmetijah, tržnicah in še kje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.