01:04, sre, 1. Maj

Na Ptuju v sklopu participativnega proračuna novi projekti





Ptujska mestna občina bo v proračunu za leto 2024 rezervirala sredstva za izvedbo projektov, ki so jih izbrali občani. Gre za 11 projektov v skupni vrednosti dobrih 150.000 evrov, med katerim bo največji preplastitev košarkarskega igrišča pri Campusu in namestitev pitnika.

Mestna občina Ptuj je občanom priložnost, ne le sodelovati pri odločanju o tem, kateri projekti se bodo v ožji lokalni skupnosti izvajali, temveč tudi možnost, da sami predlagajo projekte, ki bodo izboljševali življenjsko okolje, omogočila leta 2021.

Mestni svetniki so na februarski seji sprejeli sklep o ponovni izvedbi participativnega proračuna, občina pa je v ta namen od 3. do 12. aprila v podporo razvoju projektnih predlogov organizirala tri delavnice, na katerih je bil predstavljen koncept participativnega proračuna in način sodelovanja. Občani so do 5. maja podali 38 predlogov, od tega je bilo na glasovanje uvrščenih 26 predlogov, ki so bili v skladu s projektnimi pogoji.

Glasovanje so izvedli med 14. in 18. junijem, občani pa so izglasovali enajst projektov, za katere želijo, da se prednostno izvedejo v okviru razpoložljivih sredstev na posameznem območju. Občinska uprava bo po nedavni potrditvi sklepa na mestnem svetu začela s postopki priprave projektov in dokumentacije, zbiranje ponudb in izvedbo.

Največji projekt v prihodnjem letu bo 35.000 evrov vredna preplastitev košarkarskega igrišča pri Campusu, ki pa je po menjavi podlage postalo za košarko skoraj neuporabno in nevarno za poškodbe. Ob menjavi podlage bodo v sklopu projekta namestili še pitnik.

Okoli 25.000 evrov bodo namenili za postavitev interaktivne učilnice na prostem v Osnovni šoli Grajena, za 20.500 evrov pa bodo opravili nadgradnjo pri obstoječem športnem parku pri Roku, kamor bodo namestili zipline, tri naprave za fitnes na prostem, stojalo za kolesa, koš za smeti, nadstrešek, mizo in klopi za druženje ter zasadili drevesa.

V parku Ljudski vrt bodo za 15.000 evrov prenovili drevesno strukturo, saj je precej dreves starih in v slabem stanju. Nov drevesni fond bodo nadomestili z avtohtonimi drevesi iz Štajerske oziroma Slovenije oziroma s takšnimi vrstami, ki so tipične za srednjeevropske parke.

Precejšen del denarja, 13.800 evrov, bodo namenili za tečaje za digitalno opismenjevanje starejših, 8000 evrov za postavitev učnega čebelnjaka s prikazom antičnega čebelarjenja na Panorami, po približno 3000 evrov pa bo na voljo za predavanja in delavnice na temo Bosih nog naokrog, dvakrat tedensko popoldansko skupinsko telovadbo v parku v Ljudskem vrtu ter za mize in stoli za prireditve v domu krajanov Turnišče.

Med projekti, ki so jih izglasovali mladi, bo 14.000 evrov na voljo za mladinski festival vina in kulture, 9000 evrov pa za dodatne rekreativne vsebine.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.