05:55, sob, 20. Apr

Na Ptuju zaprisegla nova županja





Ptujski mestni svet, ki šteje 29 članov, je včeraj opravil konstitutivno sejo po nedavnih volitvah. Na njej so potrdili mandate mestnih svetnikov, dosedanji župan Miran Senčar pa je novi županji Nuški Gajšek predal župansko verigo. Slednja je po opravljeni zaprisegi nagovorila svetnike in si zaželela dobrega sodelovanja ter medsebojnega spoštovanja.

1. konstitutivna seja Ptuj, Nuška Gajšek, Senčar se je poslovil (1)“Verjamem, da bomo skupaj na temeljih sodelovanja in upoštevanja različnosti uspeli naslednje leto, ki je v zgodovini našega mesta res pomembno, zgraditi dobre temelje za naslednja štiri leta, ki bodo naš mandat naredili uspešnega v vseh pogledih,” je dejala Gajškova in ob tem spomnila na zaznamovanje 1950. obletnice prve pisne omembe najstarejšega slovenskega mesta.

Nova županja, ki prihaja iz vrst SD in je v drugem krogu županskih volitev prepričljivo ugnala Štefana Čelana, bo primopredajo s Senčarjem uradno opravila v četrtek, takoj zatem pa se bo, kot je napovedala včeraj, lotila pregleda prejete dokumentacije ob primopredaji, prve kadrovske korake pa bo potegnila po opravljeni analizi stanja.

Kot je povedala, si želi, da bi bila zapuščina dobra, o tem, kakšno ekipo bo sestavila, pa za zdaj še ni želela govoriti. Tako še ni znano, kdo bi lahko prevzel vodenje občinske uprave, pravi pa, da bo to nekdo, ki bo užival njeno popolno zaupanje. Trenutno še vedno preigrava nekaj imen, a imena vsaj v naslednjem mesecu še ne bo na mizi, enako pa velja tudi glede imenovanja podžupana.

S svetniškimi skupinami je Gajškova že opravila prvi krog pogovorov in na podlagi tega so tudi že pripravili razrez članstva v posameznih odborih, ki je bil po njenih besedah pripravljen korektno in je sledil večini želja. Še vedno verjame, da ni potrebno sklepati uradnih koalicij, pač pa, da bodo lahko delali skupaj v dobro mesta.

Med prvimi nalogami bo tudi priprava proračuna za naslednje leto, ki ga po njenih informacijah že pripravljajo, a bo že to velik izziv, saj so finančna sredstva omejena.

Odhajajoči župan Senčar je ob slovesu dejal, da so novi mestni oblasti občino predali v dobri kondiciji, saj so pripravili kar nekaj projektov in pri nekaterih že poskrbeli tudi za finančna sredstva. “Seveda pa bo županji zdaj drugače kot v času, ko je bila v opoziciji. Marsikaj se ji lahko vrne kot bumerang, vseeno pa sem prepričan, da bo uspešna,” je dejal Senčar, ki je v drugem krogu podprl Gajškovo, sam pa se za nov mandat ni potegoval.

Ob tem je zagotovil, da njegova garnitura tik pred odhodom ni na novo zaposlovala, saj se mu to ne bi zdelo korektno, največja težava novega vodstva občine pa bi po njegovem mnenju znalo biti dejstvo, da še ni proračuna in bo zato potrebno začasno financiranje. Spomnil je, da je lani prav zaradi volitev predlagal sprejem dvoletnega proračuna, a takrat mestni svet takega predloga ni sprejel.

Sicer pa bodo v novem ptujskem mestnem svetu po šest svetnikov imeli županjina SD ter listi Štefana Čelana in Andreja Čuša, pomembno vlogo pa bo igrala tudi SDS s petimi svetniki. Samo dve svetniški mesti sta tokrat pripadli Listi za Ptuj dosedanjega župana, po eno mesto pa so dobile lista Ptuj je naš, NSi, DeSUS in Levica.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.