08:48, sob, 18. Maj

Na Rogli odprli naravovarstveni informacijski center





Zreška občina je kot partner v evropsko sofinanciranem projektu Vizija Pohorje 2030, v katerem skupaj z Zavodom za varstvo narave dela na izboljšanju stanja traviščnih, vodnih in manjšinskih gozdnih habitatov ter zagotovitvi mirne cone na Pohorju, ta teden na Rogli odprla nov naravovarstveni informacijski center.

Strokovne podlage za vsebino interpretacije je izdelal Zavod za varstvo narave, interpretacijski načrt pa na razpisu izbrani ponudnik GEAart iz Nazarij. Idejno zasnovo umestitve interpretacijskega info centra v prostor je izdelal Studio Čebela iz Celja. Skupna vrednost projekta je znašala dobrih 195.000 evrov.

Nastajajoč Regijskegi park Pohorje

Info center Pohorje-Rogla, ki vključuje tudi interpretacijo mokrišča na Rogli, je del projekta Pohorka in je tudi informacijski center nastajajočega Regijskega parka Pohorje. Postavljen je v neposredno bližino dobro obiskane atrakcije Pot med krošnjami Pohorje, s katero se tako v vsebinskem kot tudi v tehničnem smislu povezuje in dopolnjuje.

Gre sicer za le eno od treh tovrstnih točk prihodnjega regijskega parka, preostali dve bosta stali na Kopah in Treh kraljih.

Kot je povedala vodja projekta Pohorka Jasmina Pungartnik, zunanji interpretacijski center ob predstavitvi vsebin in informacij o projektu služi tudi kot prostor doživljanja narave, učilnica v naravi, stičišče in kot prostor sprostitve. Oblikovno in vsebinsko se vklaplja v prostor, izbrani materiali, torej pohorski les in kamen, in subtilna zasnova pa vabijo obiskovalce, da prostor obiščejo in doživijo ter ga podrobneje spoznajo in raziščejo.

Vsebinsko je info center po besedah zreškega župana Borisa Podvršnika razdeljen na štiri sklope. V prvem predstavlja Pohorje in njegov preplet slikovite narave, kulturno krajino, ki prispeva k izjemni biotski pestrosti, gozdove kot zavetja in dragocena življenjska okolja ter barja in druga mokrišča, ki predstavljajo zibelko biotske pestrosti in naravni filter.

Interaktivno so predstavljena različna življenjska okolja, prebivalci, ki jih naseljujejo, ter soodvisnost narave in ljudi. Obiskovalci bodo spoznali dejavnike ogrožanja in spoznavali, kako lahko sami prispevajo k ohranjanju narave, pa tudi, kako so izvajalci projekta doslej s pomočjo ukrepov že poskrbeli za ugodnejše stanje ogroženih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih življenjskih prostorov.

Info center je opremljen s številnimi interpretacijskimi elementi. Z njimi bodo skušali obiskovalce nagovoriti k raziskovanju in doživljanju narave s ciljem, da jo spoznajo, vzljubijo in posledično razmislijo o svojem vedenju, tega pa po potrebi spremenijo.

Elementi interpretacije so prilagojeni tudi za osebe s posebnimi potrebami. Za gibalno ovirane so uredili klančine in podlago poti, besedila so prevedli v Braillovo pisavo, dodali so tudi taktilne elemente. Za raziskovanje in učenje v centru so izdelali tudi učne liste, preko katerih lahko obiskovalci s pomočjo QR kod spoznajo zvoke narave.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.