00:04, čet, 2. Maj

Na skupščini ZZZS tudi o dolgotrajni oskrbi





Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo danes na seji med drugim ponovno obravnavala poročilo o napredovanju dela pri projektu dolgotrajne oskrbe. Člani skupščine bodo ob tem na mizi imeli poročilo o promociji zdravja na delovnem mestu, govorili pa bodo tudi o spremljanju dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Skupščina zavoda bo obravnavala tudi poročilo o delu upravnega odbora ZZZS. Ta se je na zadnji septembrski seji seznanil s projekcijami poslovanja v obdobju 2022-2024. V letošnjem letu bo ocenjeni primanjkljaj prihodkov nad odhodki znašal 194 milijonov evrov. ZZZS ga bo pokril z lasnimi viri ob transferju iz državnega proračuna v višini 234 milijonov evrov. Skrbi pa jih, da bi po trenutni projekciji primanjkljaj za prihodnje leto znašal že 569 milijonov evrov, zato od vlade pričakujejo pravno podlago za kritje primanjkljaja.

Nasprotujejo zamiku izvajanja zakona

Odprta ostajajo tudi številna vprašanja glede izvajanja dolgotrajne oskrbe. Novela zakona, sprejeta julija, namreč zgolj zamika izvajanje zakona s 1. januarja 2023 na 1. januar 2024. Zapleta se tudi zaradi pobude za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma SDS, kjer nasprotujejo zamiku izvajanja zakona.

Po besedah generalne direktorice ZZZS Tatjane Mlakar to predstavlja dodatna tveganja, saj mora ZZZS pripravljati dve različni časovnici začetka izvajanja dolgotrajne oskrbe, odločitev o dejanski časovnici pa bi bila v primeru izvedbe referenduma predvidoma znana šele nekaj dni pred novim letom. Sicer pa ZZZS izvaja številne aktivnosti za uvedbo dolgotrajne oskrbe ter o njih poroča upravnemu odboru in skupščini ZZZS.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.