11:56, čet, 28. Mar

Na Študentski pravdi v Mariboru zmagali ljubljanski študentje





Včeraj so na mariborski Pravni fakultete študentje treh slovenskih pravnih fakultet tekmovali iz znanja civilnega procesnega in materialnega prava. Na Študentski pravdi so nastopili v vlogi odvetnikov pred sodnim senatom. V finalu so ljubljanski študentje prekosili mariborske.

Letošnja študentska pravda je bila še posebej atraktivna, saj je njena vsebina oz. simulacija vključevala primer prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo samovozeče vozilo. Samovozeča vozila so tehnologija v razvoju in v preizkusu, kar predstavlja za zakonodajalce družbeno, socialno, politično in pravno velike izzive. Študentje so v pravdi skozi interpretacije našega pravnega reda iskali odgovore glede odgovornosti v primeru takšne prometne nesreče.

Tekmovalci so se srečali z vrsto pravnih vprašanj:
– glede mednarodne pristojnosti, saj je šlo v simulaciji za tujega izdelovalca samovozečega vozila, prometna nesreča oz. škodni dogodek pa se je pripetil v Mariboru
– glede aktivne in pasivne legitimacije, sosporništva, odškodninske odgovornosti in njene razbremenitve ter morebitne soodgovornosti oškodovanke.
Vožnja v načinu avtopilot bi glede na trenutno ureditev v slovenskem pravu lahko bila protipravna (voznik mora imeti vozilo cel čas pod nadzorom), se je pa tekmovalce spodbujalo tudi k razmišljanju v smeri odgovornosti umetne inteligence.
Ker področje ni izrecno pravno regulirano, je pravna argumentacija tekmovalcev zahtevala ne samo znanje prava, temveč med drugim tudi poznavanje trenutnih zmožnosti informacijskih tehnologij.

studentska pravda

V finale sta se uvrstili ekipi iz Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (v sestavi Elizabeta Korenčan, Tilen Majnik, Anže Molan, Vid Žepič) in Pravne fakultete Univerze v Mariboru (v sestavi Špela Stanec, David Borlinič Gačnik, Nina Marin, Aljaž Sagadin, Aljaž Sekolovnik). Najbolje so se izkazali ljubljanski študentje, ki si nastopili v vlogi tožnika in s svojimi pravnimi argumenti prepričati senat (v sestavi podpredsednice Okrožnega sodišča v Mariboru dr. Urške Kežmah, odvetnice Vesna Gorjup Zupančič in odvetnika Andreja Poharja), da so glede na postavljene kriterije izvedli najbolje pravno in tudi sicer utemeljeno predstavitev.

Senat je pri izbiri upošteval sledeče kriterije: profesionalnost nastopa (vedenje, drža, gestikulacija, tonaliteta glasu, privabljanje pozornosti…), vsebina govora (ali so v govoru predstavljene vse relevantne okoliščine oz. ali govor vsebuje irelevantne navedbe), odzivnost na vprašanja senata (ali se stranki sklicujeta na navedbe nasprotne stranke in argumentirano odgovarjajo nanje), upoštevanje časa in pravilnost oz. utemeljenost navedb.

Tekmovanje Študentska pravda je potekalo pod vodstvom dekanice mariborske Pravne fakultete Vesne Rijavec, ter Tjaše Ivanc, Denisa Baghrizabehija in Denisa Magyara. Gre za tradicionalno tekmovanje študentov mariborske, ljubljanske in novogoriške pravne fakultete iz znanja civilnega procesnega in materialnega prava. Tekmovanje je pedagoške, simulacijske in kompetitivne narave.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.