04:11, sre, 15. Maj

Na UVHVVR potrdili: Ptičja gripa prisotna tudi pri najdenem mrtvem labodu





Poročali smo, da so v Sloveniji so potrdili prvi letošnji primer aviarne influence (H5N1) pri domači perutnini, in sicer na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica, so sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Rejce perutnine pozivajo k doslednemu izvajanju ukrepov.

Glede na pogin več labodov v ribniku na Pragerskem, smo na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin naslovili vprašanje če so tudi pri teh pticah naredili test na aviarno influenco (H5N1). Odgovorili so nam, da sta v ribniku na Pragerskem v petek, 24. 12., poginila labod in raca mlakarica, ki sta bila vzorčena na prisotnost virusa aviarne influence. Rezultati so bili negativni.

“Labod, ki je poginil v nedeljo, je pozitiven na virus aviarne influence H5N1,” so prisotnost ptičje gripe za naš medij potrdili tudi pri labodu v ribniku na Pragerskem, ter dodali: “Aviarna influenca je bila potrjena v manjšem obratu s perutnino na območju občine Slovenska Bistrica.”

Ministrstvo za kmetijstvo ter uprava sta rejce perutnine pozvala k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s ptičjo gripo pozvala v začetku decembra. Takrat se je namreč ta začela širiti po Evropi. Zaenkrat ugotovljeni podtipi ne predstavljajo večjega tveganja za okužbo ljudi, so takrat navedli.

Zelo nalezljiva bolezen, ki lahko prizadene vso perutnino

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vso perutnino. Bolezen se prenaša kapljično z medsebojnimi stiki med živalmi prek njihovih izločkov, okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajca, meso), s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Prenos je možen tudi z okuženo obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi, pojasnjuje ministrstvo.

Ptičja gripa sodi med posebno nevarne bolezni živali, katere sum ali pojav bolezni je obvezno prijaviti najbližji veterinarski organizaciji ali območnemu uradu uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Imetniki perutnine morajo biti pozorni na pojav kliničnih znakov bolezni pri perutnini ter dosledno izvajati preventivne in biovarnostne ukrepe.

FOTO: Facebook

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.