06:55, sob, 4. Maj

Na vlakih, mestnih avtobusih in letališčih februarja več potnikov





Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so februarja prepeljali za sedem odstotkov več potnikov kot v enakem obdobju lani, vlaki pa za šest odstotkov. Prek brniškega letališča je potovalo za tretjino več potnikov, več prometa je bilo tudi na cestnih mejnih prehodih, je danes objavil statistični urad.

Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so februarja prepeljali več kot 3,7 milijona potnikov ali za sedem odstotkov več kot februarja lani. V medkrajevnem javnem linijskem prevozu so avtobusi prepeljali 1,9 milijona potnikov ali za šest odstotkov manj, pri tem pa opravili 39 milijonov potniških kilometrov oziroma za tri odstotke manj.

Vlaki so prepeljali 1,3 milijona potnikov ali za šest odstotkov več. Pri tem so opravili 85 milijonov potniških kilometrov, kar je v primerjavi z lanskim februarjem 20-odstotno povečanje.

Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je potovalo približno 86.200 potnikov, kar je bilo v medletni primerjavi za tretjino več. Pretovorjenih je bilo 888 ton blaga, kar je enako kot lani.

Več registriranih osebnih vozil 

V Sloveniji je bilo februarja prvič registriranih več kot 10.100 cestnih motornih vozil, kar je za 14 odstotkov več kot februarja lani. Od teh je bilo prvič registriranih 7800 osebnih avtomobilov oziroma za 14 odstotkov več. Novih je bilo 4100 ali za približno deset odstotkov več.

Čez cestne mejne prehode je v Slovenijo vstopilo ali iz nje izstopilo skoraj 4,6 milijona potniških vozil ali za deset odstotkov več kot februarja lani. Tovornih vozil je bilo 1,3 milijona oziroma za 20 odstotkov več kot leto prej.

V slovenska pristanišča je priplulo ali iz njih odplulo 289 ladij ali za 34 odstotkov več, od tega jih je bilo šest za prevoz potnikov. Našteli so 158 potnikov. V koprskem pristanišču so pretovorili več kot 1,7 milijona ton blaga ali za odstotek več.

V železniškem blagovnem prevozu je bilo v lanskem zadnjem četrtletju prepeljanih več kot 4,9 milijona ton blaga in opravljenih 1,2 milijarde tonskih kilometrov. V primerjavi z istim obdobjem leto prej je bila količina prepeljanega blaga večja za tri odstotke, število opravljenih tonskih kilometrov pa za štiri odstotke.

Tovorna motorna vozila, registrirana v Sloveniji, so med lanskim oktobrom in decembrom prepeljala 27,2 milijona ton blaga, kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Pri tem so opravila 5,4 milijarde tonskih kilometrov oziroma za deset odstotkov manj.

V notranjem prevozu so tovorna motorna vozila prepeljala 17,8 milijona ton blaga oziroma 65 odstotkov vsega v tem četrtletju prepeljanega blaga ter opravila 807,1 milijona tonskih kilometrov. Prepeljanega blaga je bilo za 11 odstotkov več kot v istem obdobju leto prej, opravljenih tonskih kilometrov pa za 16 odstotkov več.

V mednarodnem prevozu so tovorna vozila prepeljala 9,4 milijona ton blaga, kar je podobno kot v zadnjem četrtletju leto prej. Pri tem so opravila 4,6 milijarde tonskih kilometrov, kar je v primerjavi z zadnjim četrtletjem predlani za 13 odstotkov manj.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.