19:12, ned, 28. Apr

Na volitve v Mariboru tudi Županova lista





V Mariboru se bo na volitvah za župana in mestni svet potegovala tudi Županova lista prejšnjega župana Franca Kanglerja. V volilnem štabu sedanjega župana Andreja Fištravca menijo, da je takšno poimenovanje zavajanje javnosti, a nimajo pravnih sredstev, da bi to preprečili. Županova lista vztraja, da v imenu ni nič spornega.

Franc Kangler
Franc Kangler

Županovo listo je prejšnji župan Kangler ustanovil pred volitvami leta 2010, pridružili pa so se ji tudi člani SLS, kateri je Kangler tudi sam pripadal. Na takratnih volitvah je z dobrimi 32 odstotki glasov zasedla prvo mesto, Kangler pa je že v prvem krogu osvojil drugi županski mandat.

Takrat takšnega poimenovanja liste, ki je bila kasneje tudi registrirana kot politična stranka, ni nihče polemiziral, zapletlo pa se je, ko je bil Kangler po množičnih protestih prisiljen konec leta 2012 odstopiti z županskega položaja. Po izključitvi Kanglerja iz SLS so se od nje odcepili člani SLS in zahtevali, da prej svetniška skupina “Županova lista in SLS” opusti zadnji del imena. Kljub pomislekom nekaterih članov je svetniška skupina razpadla na ločeni Županovo listo in SLS.

Ponovno so se polemike okoli imena razplamtele v teh dneh, ko se stranke pripravljajo na nove volitve. V volilnem štabu sedanjega župana Fištravca menijo, da lahko takšno poimenovanje volivce zmede. Zato so pri Uradu RS za intelektualno lastnino sprožili postopek registracije znamke Županova lista.

Postopek še teče in pred volitvami najverjetneje ne bo zaključen. “Urad ugovora še ni vsebinsko presojal in o njem odločal, ker stranki v postopku še niso potekli zakonski roki za njeno izjasnitev do ugovora,” so pojasnili na uradu.

V Županovi listi menijo, da v njihovem imenu ni nič spornega. “Ne vem, zakaj bi bil to problem. Županova lista v mestnem svetu obstaja že od leta 2010, trenutno je še vedno aktualna kot svetniška skupina in člani te svetniške skupine so ustanovni člani stranke,” je pojasnil njihov predstavnik in zaenkrat njihov edini evidentirani kandidat za župana Željko Vogrin.

Poleg Županove liste bo na volilnih lističih v Mariboru tudi Lista župana Andreja Fištravca. Ker nimajo drugih pravnih sredstev, bodo Županovo listo po besedah vodje Fištravčevega volilnega štaba Darka Berliča prek odvetnika pisno pozvali k spremembi imena.

A čas do volitev, ki bodo 5. oktobra, se izteka. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, si lahko politična stranka ob ustanovitvi nadene kakršnokoli ime, ki ni že uporabljeno in izpolnjuje druge pogoje. “Zakon o političnih strankah v 8. členu določa, da mora biti ime stranke napisano v slovenskem jeziku, skrajšano ime in kratica imena ter znak stranke se morajo bistveno in nedvoumno razlikovati od imena, skrajšanega imena, kratice imena in znaka druge, že registrirane stranke in ne smejo biti taki, da spravljajo ali bi utegnili spraviti državljanke oziroma državljane v zmoto,” so dodali.

Ime stranke, skrajšano ime, kratica imena in znak stranke ne smejo biti enaki ali podobni nazivom državnih institucij, pokrajin v državi in njihovim simbolom in kraticam, ki jih te uporabljajo. Ime stranke ne sme vsebovati imena tuje države ali tuje stranke. Spori se rešujejo na sodišču.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.