17:49, ned, 28. Apr

Nadzorni obdbor predal sume na pristojne organe ministrstvo za javno upravo, antikorupcijsko komisijo in računsko sodišče





Mariborski mestni svet se je na današnji izredni seji seznanil z delom Nadzornega odbora Mestne občine Maribor in še posebej z ugotovitvami nadzora nad koncesijskimi pogodbami. Da bo tema vroča je bilo jasno že pred začetkom izredne seje, saj so na sejo prišli direktorji javnih podjetij in celo predstavniki podjetja Europlakat.

Prvo razburjenje je povzročil predsednik Nadzornega odbora, Dejan Petković, ki se je na vsak način želel otresti odgovornosti za končno poročilo Nadzornega odbora o podeljenih koncesijah. Lahko bi celo rekli, da se je opravičeval, da je nadzorni odbor sprejel takšno končno poročilo in da se z njim osebno celo ne strinja. Svetniki so predsednika Nadzornega odbora podučili, kdaj je poročilo po veljavnih predpisih končno poročilo in izrazili svoje presenečenje, nad njegovimi izjavami.

Še posebej burno je bilo pri obravnavi nepravilnosti, ki jih je Nadzorni odbor odkril v koncesijskih pogodbah tako z javnimi podjetji kot z zasebno firmo Europlakat. Spomnimo, gre za podjetje, ki je najbolj znano po svojih plakatno-oglaševalskih vpadljivih panojih na odličnih lokacijah, ki mu jih je dodelil župan s koncesijo in ki naj v nekaterih primerih sploh ne bi imeli vseh potrebnih dovoljenj, kot smo lahko zasledili v medijih pred meseci.

Župan podpisnik pogodb, a ni vedel, da jim je s pogodbo zagotovil fiksno ceno taks za oglaševanje za več let

Zanimivo je, da se je v bran koncesiji Europlakatu postavil kar župan sam. V zgodbi, ki smo jo slišali tokrat, omenjena firma nastopa kot koncesionar za M bajk in vzdrževanje avtobusnih nadstrešnic. Zelo priročno so v obe koncesiji vključena tudi vsa oglasna mesta, ki jih obvladuje Europlakat. Čeprav je podpisnik teh pogodb župan, ni vedel, da jim je s pogodbo zagotovil fiksno ceno taks za oglaševanje za več let.

Slišali smo lahko, da so pri pripravi in izvedbi teh razpisov za podelitve koncesij, bili kršeni predpisi in da sklenjeni pogodbi v osiromašen mariborski proračun ne prinašata ničesar. Še več, vrednosti koncesij sploh nista izraženi v denarju oz. vsaj ne tako transparentno, da bi lahko vsak preveril, koliko denarja kdo od pogodbenih partnerjev vlaga v skupno javno-zasebno partnerstvo, in kdo ima pretežno korist od takih pogodb. Kot kaže poročilo Nadzornega odbora, to ni proračun mestne občine.

Že pri javno-zasebnem partnerstvu M bajk Nadzorni odbor ugotavlja, da Maribor nosi večino ali celotno poslovno tveganje tega projekta. Za 15 postajališč in 130 koles bomo plačali 3 milijone evrov, se pravi dobrih 24.000 eurov na kolo. Če je vrednost kolesa približno 1.000 evrov in če se v pogodbenem času zamenjajo na 3 leta, je to šele 5.000 evrov. Vse ostalo je dobiček in strošek postaj. Mirno lahko rečemo, da s tem celoten sistem M bajk plača Maribor. Pa to še ni vse. Podobno je tudi z avtobusnimi nadstrešnicami, kjer se je Europlakatu dalo v posest 205 avtobusnih postaj in pripadajočih 275 oglasnih panojev.

Takšnim ugotovitvam Nadzornega odbora, je ostro nasprotoval direktor Europlakata, ki je imel pripravljeno celo promocijsko predstavitev, ob kateri so svetniki županove liste navdušeno zaploskali.

Večina svetnikov je ugotavljala, da končno poročilo Nadzornega odbora vzpodbuja dvom v delovanje občine in da bo na podlagi teh ugotovitev potrebno zadeve tudi podrobno obravnavati na kakšni od prihodnjih sej. Kot je pojasnil predstavnik nadzornega sveta, je končno poročilo romalo tudi na pristojne organe ministrstvo za javno upravo, antikorupcijsko komisijo in računsko sodišče .

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.