01:21, sob, 20. Apr

Nadzorni svet Snage tudi po skupščini podjetja ostaja nepopoln





Na današnji skupščini mariborskega javnega podjetja Snaga bi morali odločati o imenovanju novega nadzornika, potem ko je pred časom odstopila predstavnica manjšinskih lastnikov, torej primestnih občin, Suzana Gomolj. Do tega ni prišlo, saj ti niso predlagali novega kandidata, zato je bila točka umaknjena z dnevnega reda.

Kot je po seji pojasnil direktor Javnega holdinga Maribor Andrej Rihter, ne glede na to nadzorni svet lahko svoje delo nadaljuje brez ovir, manjkajočega nadzornika pa bodo imenovali na eni od prihodnjih skupščin. Ob tem je pojasnil, da je skupščino sklical holding potem, ko vodstvo Snage samo tega kljub njihovemu pozivu že v začetku februarja tega ni storilo.

Edini sklep današnje skupščine je tako bila sprememba družbena pogodbe podjetja, po kateri je v prihodnje mogoča širitev števila članov nadzornega sveta iz sedanjih šest na osem, pri čemer je Rihter poudaril, da to še ne pomeni, da bodo število nadzornikov dejansko tudi povečali.

Ob tem so dodali še možnost, da lahko skupščina sama imenuje predsednika in namestnika predsednika nadzornega sveta, Snaga pa naj bi na sklep že napovedala izpodbojno tožbo.

“Gre zgolj za možnost, da se ne bi ponovile podobne težave, kot smo jim bili priča, saj je kar nekaj časa trajalo, da so izbrali predsednika nadzornega sveta,” je dejal Rihter.

Do zaostrovanja razmer v zvezi s Snago je prišlo po tem, ko so se v javnosti pojavile informacije, da želi mariborska občina kot največji lastnik podjetja zamenjati aktualnega direktorja Franca Doverja. Zaposleni so prejšnji teden slednjemu na zboru delavcev izrazili podporo, župan Saše Arsenovič pa je že pred tem zatrdil, da je skrb glede morebitnih menjav vodstva nepotrebna.

Po pisanju časnika Večer naj bi si mestna občina s sklicem skupščine želela zamenjati tudi prvega nadzornika Milana Lukića, ki naj ne bi želel razrešiti Doverja. Lukić je sicer mestni svetnik Gibanja Svoboda, torej stranke, s katero se Arsenoviču še vedno ni uspelo dogovoriti za koalicijsko sodelovanje v mestnem svetu, sicer pa gre za priznanega mariborskega gospodarstvenika, ustanovitelja družinskega podjetja Lumar.

Ta je na torkovi novinarski konferenci mestnega odbora Gibanja Svoboda potrdil, da je županova ekipa nanj pritiskala za zamenjavo direktorja Snage, čeprav ta uspešno vodi podjetje in ima zaupanje delavcev.

“Gre za stalno ponavljajoče se vzorce delovanja župana. A v tem primeru je naletel na osebo, ki razmišlja s svojo glavo, ne pa z glavo župana. Že to, da je ocenil, da lahko z mano manipulira, je skrajno žaljivo zame,” je dejal.

V zvezi s tem je prvi mož mariborskega holdinga danes zatrdil, da ima nadzorni svet še naprej vso zaupanje večinskega lastnika, ob tem pa potrdil, da se je z Lukićem sestal, tako kot tudi z ostalimi nadzorniki občinskih podjetij. Kot je dejal, ga kot poslovneža zelo spoštuje, zavrnil pa, da bi nanj kakorkoli pritiskal ali zahteval odpoklic direktorja, saj je to odgovornost in pristojnost nadzornih svetov.

Glede trenutnih odnosov med večinskim lastnikom in direktorjem Snage je Rihter dejal, da je Dover direktor s polnimi pooblastili, ob tem pa zatrdil, da nikoli ni izjavil, da ni dober direktor. Pred Snago so nekateri izzivi, predvsem kar se tiče likvidnostnega krča, holding pa jim bo po njegovem pri tem pomagal enako, kot je to storil v primeru Nigrada in Marproma.

Župan Dupleka Mitja Horvat je v zvezi z aktualnim dogajanjem v Snagi dejal, da manjše občine mnenja niso poenotile, sam pa meni, da različni interesi niso dobri ne za družbo, ne za mariborsko občino, seveda pa tudi ne za ostale občine, ki sicer velikega vpliva na vse skupaj nimajo.

vir:sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.