18:42, čet, 28. Mar

Namesto žičnic na Arehu prodali deset let star osebni avtomobil





Stečajnemu upravitelju Športnega centra Pohorje Dragu Dubrovskemu tudi na tokratni dražbi ni uspelo prodati ponujenega premoženja, del katerega je bil tudi kompleks žičniških naprav na Arehu, za katere je kupca skušal najti že četrtič. Kot je povedal, namerava nove dražbe s spet nižjimi cenami razpisati v treh mesecih.

Vir: arhiva Lokalec.si

Dubrovski je žičnice na Arehu s pripadajočimi zemljišči in objekti v paketu z manjšim delom na Mariborskem Pohorju prvič prodajal februarja lani za 11,4 milijona evrov, poleti je areška smučišča na vrhu Pohorja prvič ponudil ločeno za 8,5 milijona evrov, novembra pa za 6,8 milijona evrov. Pred tokratno dražbo je ob soglasju upnikov izklicno ceno znižal na 5,5 milijona evrov.

K temu je dodal, da vplačanih varščin za kompleks obeh vlečnic Partizanka, vlečnic Areška, Ruška, Orel, Žigart, Vali, Kekec, obe vlečnici Cojzarica in šestsedežnico Pisker s pripadajočimi zemljišči, objekti in opremo, ni bilo.

“Zanimanje obstaja, vendar interesenti očitno čakajo na še nižje cene. V primeru odločitve za nakup gre namreč za precej velik vložek, ki bi nato čakal bodočega lastnika,” je dejal Dubrovski in ob tem napovedal, da bo ceno verjetno znižal za okoli 20 do 25 odstotkov, kar mora sicer potrditi upniški odbor.

Na včerajšnji dražbi mu je tako uspelo prodati le deset let star osebni avtomobil, brez kupca pa je ostalo tudi nekaj manjših zemljiških parcel ter oprema za sistem zasneževanja akumulacijskega jezera Arena, za kar je izklicna cena zdaj postavljena pri 274.800 evrih oziroma več kot polovico manj kot v prvem poskusu.

Zanimanja ni bilo niti za večnamenski objekt na Trikotni jasi s pripadajočo opremo po izklicni ceni 32.700 evrov ter za solastniška deleža na zemljiščih med smučiščema Videc in Partizanka za 15.300 evrov.

Je pa medtem stečajno maso Športnega centra Pohorje obogatila Mestna občina Maribor, ki je v začetku februarja plačala skoraj 550.000 evrov. Gre za dolg v zvezi z obljubljenim pokrivanjem razlike med stroški obratovanja in ustvarjenimi prihodki za izvajanje javne gospodarske službe prevoza potnikov s Pohorsko vzpenjačo, ki jih občina ni plačala v letih 2011 in 2014.

Še vedno pa ni znan razplet precej večje terjatve podjetja v stečaju do občine. Gre za plačilo za izvzem žičniških naprav iz stečajne mase, ki jih je slednja medtem dala v koncesijsko upravljanje Marpromu. Sodni spor se kljub opravljenim več cenitvam in poskusom mediacije vleče že nekaj let, sodišče pa je pred časom imenovalo več sodnih cenilcev različnih strok.

Dubrovski je sprva od občine terjal 17 milijonov evrov, kolikor znaša knjigovodska vrednost tega premoženja, pozneje so v okviru pogajanj prišli že na okoli sedem milijonov evrov, a občina tudi na to ni pristala. Predlagala je novo cenitev, ki pa je bila kar dvakrat višja, zato do dogovora znova ni prišlo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.