11:24, sob, 27. Apr

Oddaja Na glas: Domači in tuji študenti želijo izboljšati deset področij položaja študentov, zato so spisali predlog zakona





V tokratni oddaji Na glas so gostje spregovorili o položaju domačih in tujih študentov ter predstavili aktualni predlog zakona, ki bi urejal več področij, od subvencionirane študentske prehrane, dostopa do zdravnika, zdravstvenega zavarovanja, študentskega dela, bivanja in drugega. Predlog zakona je pripravila Študentska organizacija Slovenije skupaj z drugimi študentskimi organizacijami, zbirajo tudi podpise podpore predloga zakona.

Na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru (ŠOUM) zbirajo podpise podpore za predlog Zakona za urejanje položaja študentov, ki se v nekaterih točkah zavzema tudi za boljši položaj dijakov. Kako je tujim študentom, kakšen je njihov položaj v Sloveniji, pri čem so prikrajšani v primerjavi s slovenskimi študenti, je predstavila študentka Adrijana Savevska iz Makedonije. O tem, da v Mariboru sploh ni ambulante za študente ter še od drugih težavah, je spregovoril študent Marko Jeraj. Skupaj z obema študentoma pa sta posamezne točke predlaganega zakona predstavila David Bohar, predsednik ŠOUM, in Zala Urbanija, sekretarka za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM ter spregovorila o težavah pri subvencionirani študentski prehrani, o minimalni postavki za plačilo dela preko študentskega servisa, o pomanjkljivemu zdravstvenemu zavarovanju in zdravstveni dejavnosti za študente, o plačilu za javni potniški promet, vpisninah in stroških pri vpisu na visoko šolstvo, o subvencioniranem bivanju študentov, štipendiranju, o izplačilih družinske pokojnine študentom ter obravnavi tujih študentov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.