20:17, sre, 24. Apr

Napoved oddaje Na glas: o nasilju in preprečevanju nasilja

Nocoj, 14. decembra 2023, bo ob 20. uri na BK TV oddaja Na glas: o nasilju in preprečevanju nasilja. Gostje bodo z voditeljico spregovorili o tem, kako strokovne službe obravnavajo žrtve nasilja in kako povzročitelje nasilja, o nasilju v družini, kjer so žrtve partnerke ali partnerji, otroci, mladostniki in starejši odrasli.

Gostje iz različnih strokovnih služb bodo pojasnile postopke obravnavanja žrtev in povzročiteljev nasilja, kaj vse dejansko zajema nasilje v družini, kako se odraža in kakšne so lahko posledice, pa tudi, kako se žrtvam in povzročiteljem pomaga.

Napovednik oddaje:

Gostje v studiu so: Sanja Sitar Surić, koordinatorica za preprečevanje nasilja pri CSD Maribor, Lea Perko Čuš, vodja Svetovalnice za žrtve nasilja in zlorab Maribor, Danijela Mrhar-Prelič, direktorica Uprave za probacijo. Sogovornici sta še Katja Zabukovec Kerin, predsednica Društva za nenasilno komunikacijo, in Jana Goriup, predstojnica Katedre za socialno gerontologijo, Alma Mater Europaea. Posebej pa smo opravili pogovor še s Simono Lilek, vodjo Oddelka za mlad. kriminaliteto SKP PU Maribor, in Robijem Štrmanom iz Sektorja uniformirane policije PU Maribor.

Izvedeli boste, kako obravnava žrtve nasilja in kako jim pomaga Center za socialno delo Maribor, ki ima sicer Svetovalnico za žrtve nasilja in zlorab, Krizni center za žrtve nasilja v družini, Krizni center za otroke in mladostnike, Krizni center za otroke Palček, Varno hišo, Materinski dom itd. V svojih programih obravnavajo tako žrtve, v nekaterih pa v povezavi z drugimi tudi povzročitelje nasilja.

Spregovorili bomo tudi o Upravi za probacijo, ki se ukvarja s povzročitelji nasilja, ki so že bili sankcionirani. Uprava ima po Sloveniji več enot. Njihovo poslanstvo je nuditi osebam, ki so sankcionirane, pomoč opustiti kazniva dejanja in jih integrirati v skupnost. Zato imajo več svetovalnic, s katerimi skušajo doseči cilje, nuditi osebam pomoč, varstvo in nadzor. Delajo tudi s povzročitelji, ki so dobili ukrep prepovedi približevanja.

Pri delu z žrtvami in povzročitelji nasilja so pomembne tudi nevladne organizacije. Ena takih je Društvo za nenasilno komunikacijo, ki nudi pomoč tako žrtvam nasilja kot tudi povzročiteljem nasilja, hkrati pa ozavešča in usmerja javnost in tiste, ki so bili priča nasilju.

Posebej pa se obravnava še nasilje do starejših odraslih oseb, ki veljajo za ranljivo skupino. Govorili bomo o vzrokih in posledicah nasilja nad starejšimi, ki jih zaznavajo tudi pri praktičnem delu študija na Oddelku za gerentologijo na Alma mater Europaea.

V oddaji pa odkrivamo tudi, kako policija v postopku obravnava žrtve nasilja in povzročitelje nasilja, pri tem pa meji dejanja na prekrške in kazniva dejanja. Odkriva pa se tudi delo in postopek, ko gre za ukrep prepovedi približevanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.