14:42, pon, 29. Apr

»Ne bomo talci zgrešene poslovne politike HSE!« pravijo delavci DEM





Delavcem Dravskih elektrarn Maribor je prekipelo. V ta namen so danes sklicali zbor zaposlenih in vodstvu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) sporočili, da nočejo biti talci zgrešene poslovne politike katere cilj je, da DEM postanejo.

dem

“Z ogorčenjem nemočno opazujemo, kako postajamo talci popolnoma zgrešene politike našega lastnika – HSE,” so dejali delavci DEM.

Vladimir Šega, predsednik Sindikata delavcev DEM

DEM, vodilni proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji ter največji proizvajalec električne energije v regiji. Smo podjetje z največjim investicijskim potencialom v energetiko v regiji. Varna in zanesljiva proizvodnja električne energije, ki je plod lastnega znanja, strokovnosti in pripadnosti ne le, da dosega, temveč celo presega evropske standarde. “Z obnovo verige Dravskih elektrarn smo povečali proizvodne zmogljivosti, ki presegajo vsa vlaganja v OVE Slovenije skupaj. Imamo projekte, ki so zanimivi za nacionalni energetski sistem in hkrati prinašajo sinergijske učinke tudi za okolje, kjer se bodo izvajali. In kot taki potrebujejo čim širšo podporo. Te s strani HSE nismo deležni. Še več. Ugotavljamo, da vsaka politična in organizacijska opcija prepoznava DEM le kot vir financiranja (beri – izčrpavanja) in ne kot nosilca razvoja. Zaposleni v DEM smo z vso odgovornostjo pristopili k reševanju nezavidljive situacije, v kateri je pristala energetika, pogojene z zgodovinsko nizkimi cenami električne energije, ki se potencirajo zaradi napačnih odločitev v preteklosti in nepravilnega pristopa reševanja nakopičenih problemov,” je povedal predsednik sindikata delavcev DEM Vlado Šega.

Kot so povedali na današnjem zboru, so od ustanovitve skupine znižali število zaposlenih kar za četrtino. Podpisali so aneks h kolektivni pogodbi, s katerim se bistveno zmanjšujejo njihovi prejemki, kot tudi številne ugodnosti in s tem izpolnili zahteve lastnika. “Realizirali smo vse načrtovane projekte in jih zaključili v okviru planiranih stroškov oziroma smo jih, na podlagi lastnega znanja in angažmaja, realizirali pod njimi. Zavedamo se nujnosti sinergije slovenskih proizvajalcev električne energije za celovito varno in zanesljivo oskrbo z električno energijo, vendar ne odobravamo načina in smernic, ki ga uvaja krovna družba. Veriga elektrarn, ki napaja več kot četrtino slovenskih potreb po električni energiji nikakor ne sme postati peskovnik za upravljavske eksperimente. Med slednje spada nedvomno tudi diktat krovne družbe in njihove zahteve po prenosu vseh podpornih funkcij na HSE, saj ne temeljijo na kakršnih koli strokovnih analizah ali izračunih finančnih učinkov. Nasprotno! Dokazano je, da bistveno večje finančne učinke prinaša decentralizacija podpornih funkcij in doseganje sinergij na podlagi »najboljših praks«,” dodaja Šega.

“Trdno stojimo za prepričanjem, da je slabo vodenje skupine in neobvladovanje ter nereševanje težav dodobra pripomoglo k nezavidljivem stanju v skupini HSE,” so bili enotni delavci. K temu dodajajo, da to dokazuje tudi zadnji predlog reševanja finančnih obveznosti do TEŠ 6, kjer so predlagani ukrepi ekonomsko povsem nevzdržni in nerealni. Zavoljo centralizacije se nivo odločanja prav o vsem (čemur smo v praksi priča že kar nekaj zadnjih let) umika iz strokovnih sfer v neko krovno nadgradnjo, kjer ni potrebnega znanja in ustreznega kadra. “Tako smo sedaj celo priča paradoksu, da se krovni družbi, ki je evidentno slabo opravljala svoje poslanstvo, dodeljujejo še večje pristojnosti. Ob tem pa se namerno pozablja, da HSE upravlja družbo na podlagi nezakonitega postopka ukinitve nadzornih svetov. Medtem pa družba DEM, ki je vsa leta delovala odgovorno in poslovala uspešno, praktično iz dneva v dan izgublja vso pravno-poslovno samostojnost in bo brez dvoma pristala na nivoju obrata skupine HSE. Zaposleni na DEM zahtevamo in pričakujemo od Ministrstva za infrastrukturo, Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Vlade RS, da podprejo in izvedejo take ukrepe, ki bodo DEM, kot celoviti in pravno samostojni družbi, omogočali varno in zanesljivo proizvodnjo za nacionalni energetski sistem v prihodnje. Le tako bo lahko družba realizirala njene razvojne možnosti ter s tem hkrati uresničevala enakomeren regionalni razvoj, kar so tudi cilji politike Vlade Republike Slovenije. V primeru, da bodo naša pričakovanja prezrta, bomo zahtevo primorani iskati skozi oblike sindikalnega boja, ki se v okviru Sindikata delavcev energetike že napovedujejo,« je pojasnil Šega.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.