09:23, pet, 3. Maj

Nekdanji uslužbenec mariborske uprave in gradbeniki na sodišču





Tri leta in pol po odmevni kriminalistični preiskavi, v kateri se je znašel tudi tedanji mariborski župan Franc Kangler, je danes na sodišče klican nekdanji vodja oddelka za okolje in prostor na mariborski upravni enoti Vinko Merc. S šefi nekdaj pomembnih mariborskih gradbenih podjetij se mora zagovarjati zaradi domnevnih podkupnin.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru je za danes razpisan predobravnavni narok. Mercu se očitajo tri kazniva dejanja jemanja podkupnine ter eno kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, so za STA pojasnili na sodišču.

Sodisce-4

Po navedbah vodje okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Draga Škete je pravnomočna obtožnica vložena zoper skupno šest oseb. Poleg prvoobtoženega Merca so to še nekdanji direktor gradbenega podjetja Konstruktor Marjan Pinter, lastnik in nekdanji direktor družbe MTB Blaž Mlinarič in Viktor Lednik, solastnik podjetja Org. Tend Danijel Keuc in Miran Muršič iz podjetja MM Car.

V obsežni kriminalistični preiskavi 5. maja 2011 so kriminalisti v Mariboru in okolici začasno pridržali devet ljudi, tudi tedanjega župana Kanglerja. Vse so izpustili na prostost še isti dan, le Merc je ostal v priporu tri tedne.

Po takratnih navedbah policije se je kriminalistična akcija navezovala na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov na območju Maribora. Po takrat znanih podatkih naj bi povzročena premoženjska škoda oziroma korist znašala več kot pet milijonov evrov. Po poročanju medijev naj bi se podkupnine dajale in sprejemale pri izdaji gradbenih dovoljenj gradbenim podjetjem.

V zvezi s to zadevo so policisti kazensko ovadili sedem oseb, med katerimi naj ne bi bilo Kanglerja. So pa v preiskavi zbrali veliko dokaznega gradiva za vrsto drugih ovadb, tudi zoper Kanglerja. Vsi vpleteni so krivdo zanikali.

Merc je bil sicer v nekem drugem primeru maja 2013 obsojen na 15 mesecev zapora zaradi nezakonito pridobljene odpravnine v času, ko je bil nekaj mesecev direktor mariborskega tekstilnega podjetja Merinka.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.