21:50, ned, 28. Apr

Nepravilnosti pri službeni poti: “Zame in za mojo družino je ugotovitev, da ni prišlo do kršitve zakonodaje zadoščanje, ki pa je prišlo pozno”





Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v povezavi s sumi nepravilnosti pri službeni poti delegacije ministrstva za javno upravo na čelu s tedanjo ministrico Sanjo Ajanović Hovnik v New York julija 2023 zaznala korupcijska tveganja. Na vlado je naslovila več priporočil, zadevo pa odstopila računskemu sodišču, navaja STA.

V javnosti je namreč lani odmevala službena pot tedanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in štirih sodelavk ministrstva na julijski forum o trajnostnem razvoju v New Yorku. Očitki so se nanašali predvsem na visoke stroške potovanja, ki je državo stalo nekaj več kot 33.000 evrov. Ti očitki so bili poleg očitkov o domnevni netransparentnosti pri razpisu za nevladne organizacije tudi predmet interpelacije zoper ministrico, ki je nato odstopila sama.

Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije sicer KPK glede na razpoložljive podatke in odsotnost ureditve tega področja ni mogla potrditi, glede pravilnosti in smotrnosti poslovanja MJU v konkretnem primeru pa je zadevo odstopila v reševanje računskemu sodišču. Sama namreč nima pristojnosti, da se opredeljuje do ekonomičnosti in pravilnosti poslovanja oziroma višine stroškov, ki so nastali s konkretno službeno potjo, so pojasnili.

Glede prisotnosti zakonca tedanje ministrice pa je komisija ugotovila, da MJU ni izvedel nobenih aktivnosti v zvezi z rezervacijo letalske karte ali nastanitvijo zakonca v New Yorku in da to ni bremenilo proračuna, zato tudi v zvezi s temi vprašanji kršitev ni bilo mogoče potrditi.

Odziv na ugotovitev KPK v zvezi z službeno potjo v New York, objavljamo v celoti:

Veseli me, da je Komisija za preprečevanje korupcije potrdila, da v zvezi s to potjo Sanja Ajanović Hovnik nisem kršila Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Hkrati je KPK ugotovila, da da njegova pot in bivanje nista bremenila proračuna, kar sem tudi sama večkrat povedala.

KPK je ob pregledu tega konkretnega primera prepoznala sistemska tveganja, saj da področje odrejanja in poročanja o službenih poteh v tujino ni ustrezno oz. zadostno urejeno na ravni države kot celote. Glede na dejstvo, da Računsko sodišče opravlja revizije smotrnosti in gospodarnosti in daje priporočila ministrstvom, današnjo odločitev KPK razumem predvsem kot kritiko Računskemu sodišču, zakaj tekom revizij takšnega priporočila ali korekcijskega ukrepa nikoli ni predlagalo.

Če bo obravnava mojega konkretnega primera pred KPK prispevala k boljši sistemski ureditvi tega področja in usklajenimi pristojnostmi med KPK in Računskim sodiščem, bo iz tega izšlo nekaj pozitivnega.

Zame in za mojo družino je ugotovitev, da ni prišlo do kršitve zakonodaje zadoščanje, ki pa je prišlo pozno in po že podani javno-medijski arbitrarni sodbi.

Sanja Ajanoivć Hovnik

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.