12:35, ned, 19. Maj

Neugodna hidrologija oklestila lanski dobiček DEM

Dravske elektrarne Maribor (DEM) so leto 2017 sklenile s 56 milijoni evrov prihodkov, to pa je skoraj 15 odstotkov manj kot leto prej in kot je predvideval finančni načrt. Vzrok za tak rezultat je bila neugodna hidrologija, ki je dodobra oklestila tudi dobiček. Tega se je nabralo za 7,7 milijona evrov, kar je za skoraj pol manj kot leto prej.

 dem

Kot v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, ugotavlja prvi mož DEM Andrej Tumpej, ki je septembra lani zamenjal dolgoletnega direktorja Viljema Pozeba, je bilo leto 2017 razmeroma zahtevno, saj so se soočili z eno najnižjih hidrologij v zadnjem desetletju.

“Že podatek, da smo samo septembra in decembra prekoračili načrtovano proizvodnjo, govori zase, ob tem pa je treba upoštevati še dejstvo, da je bila pogodba o prodaji električne energije za leto 2017 za enakovredno količino v preteklih letih približno sedem milijonov evrov nižja. Dobiček je bil tako pod načrti,” pravi Tumpej. Predlani je čisti dobiček dosegel 14,6 milijona evrov.

Dravske elektrarne, ki zaposlujejo okoli 240 ljudi, so lani proizvedle 2333 gigavatnih ur električne energije, kar je znatno manj kot predlanskih 2846 gigavatnih ur. Poleg ostalih rednih vzdrževalnih del so se ob koncu morali lotiti izrednega popravila ene od poškodovanih zapornic na hidroelektrarni Mariborski otok, zaradi katerega so morali raven akumulacijskega jezera znižati za kar sedem metrov.

Letos bo družba najverjetneje znova prispevala znatno več k skupnemu dobičku skupine HSE, saj je bila hidrologija na reki Dravi v prvi polovici letošnjega leta nadpovprečna in je za okoli 30 odstotkov presegla celo večletno povprečje.

Povprečni srednji pretok Drave v prvih šestih mesecih je znašal 321 kubičnih metrov na sekundo, trenutno pa znaša srednji dnevni pretok 212 kubičnih metrov na sekundo, kar je 25 odstotkov več od hidrološkega povprečja srednjih dnevnih pretokov minulih let za to obdobje.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.