05:33, pon, 29. Apr

Nigrad oddal ponudbo za nakup propadle družbe KPL





V mariborskem javnem komunalnem podjetju Nigrad so danes tudi uradno potrdili, da so oddali nezavezujočo ponudbo za nakup Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL) v stečaju. Kot je ob tem povedal direktor Nigrada Marko Žula, bi s tem lahko ustvarili velike sinergijske učinke pri delovanju komunalnih družb v obeh največjih slovenskih mestih.

“S prenosom znanja, izkušenj, prispevanjem referenc in tehnične pomoči, kot tudi s skupnimi nastopi na posameznih projektih ter skupni širitvi dejavnosti bi po našem mnenju dosegli optimalno delovanje obeh podjetij. Ljubljani in Mariboru ter drugim sosednjim občinam pa bi povezanost družb zagotovila dodatne strokovne in kakovostne komunalne storitve,” je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal Žula.

petelin, zula, fistravec
petelin, zula, fistravec

Odločitev Nigrada, da se poda v boj za lastniški vstop v KPL, podpira tudi mariborska občina, kar sta z današnjo prisotnostjo na novinarski konferenci potrdila tudi župan Andrej Fištravec in nova podžupanja Melita Petelin, zadolžena prav za komunalne zadeve. Fištravec je med drugim dejal, da poteza kaže na ambiciozne razvojne cilje podjetja, ki je nedavno prejelo tudi koncesijo za vzdrževanje državnih cest v Mariboru in okolici.

Žula je povedal, da so za odkup lastniškega deleža KPL ponudili 4,5 milijona evrov, v četrtek pa so od stečajnega upravitelja Veljka Jana prejeli obvestilo, da so se skupaj s še nekaterimi ponudniki uvrstili na četrto mesto. Skupaj naj bi interes za nakup KPL pokazalo kar 18 ponudnikov.

Na vprašanje, ali nameravajo svojo ponudbo še zvišati, glede na to, da ni bila najboljša, je odvrnil, da je to odvisno predvsem od skrbnega pregleda, ko bodo lahko ocenili, koliko je podjetje dejansko vredno. “Za vsako ceno ne bomo šli v nakup, pač pa bomo plačali, kolikor bi ta zadeva prenesla,” je dejal Žula, ki bi del denarja vzel iz lastnih sredstev, večino pa preko kredita.

Nakupna vnema Nigrada je po neuradnih informacijah nekoliko vznemirila okoli 240 zaposlenih v podjetju, ki so prav v preteklem mesecu ostali brez stimulacij in plačila nadur za mesec julij. Danes zjutraj je v Nigradu zato potekal zbor delavcev, a Žula je zatrdil, da ta ni bil namenjen zgolj omenjeni problematiki, pač pa predvsem temu, da jih uradno seznanijo tudi z omenjenimi načrti podjetja.

Direktor Nigrada je ob tem zagotovil, da so zaplete glede obveznosti do delavcev že rešili, ter obljubil, da do kratkega stika, kakršen se je primeril tokrat, ne bo več prišlo.

zimska sluzba nigrad  (1)

Sicer pa je Nigrad v prvem polletju posloval negativno, kar pa za direktorja ni presenetljivo, saj je 80 odstotkov njihovih poslov vezanih na Mestno občino Maribor, tam pa so mestni proračun dejansko začeli izvajati šele junija. “Vse do takrat nismo mogli izdajati faktur, pač pa smo delali predvsem na rednem vzdrževanju. Rezultati julija že kažejo, da smo jih izboljšali za 100.000 evrov, zato sem prepričan, da bomo do konca septembra že pozitivni,” je še dejal Žula.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.