16:20, pet, 3. Maj

NKBM po devetih mesecih s 26,4 milijona evrov dobička





Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je na ravni skupine v prvih devetih mesecih letos ustvarila 26,4 milijona evrov dobička, medtem ko je v enakem obdobju lani beležila 66,9 milijona evrov izgube. Kot so ob današnji objavi nerevidiranih poslovnih rezultatov sporočili iz NKBM, so v tem obdobju poslovali v skladu z načrti in stabilno.

nkbm

Na ravni skupine so v NKBM v prvih devetih mesecih beležili za 144,4 milijona evrov prihodkov, kar je 27,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Glavnino prihodkov pomenijo čiste obresti v višini 84,7 milijona evrov, kar je 27,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Bilančna vsota je konec septembra znašala 4,46 milijarde evrov in je za 7,2 odstotka nižja kot konec leta 2013.

Kot je ob tem povedal predsednik uprave Aleš Hauc, so rezultati dokaz, da so znotraj skupine v preteklih dveh letih sprejeli ustrezne ukrepe, s katerimi letos dosegajo dobičkonosno poslovanje, uresničujejo plan prestrukturiranja in konsolidirajo skupino.

“V ospredju je naša osnovna dejavnost, hkrati pa tečejo aktivnosti dezinvestiranja oziroma prodaje nestrateškega premoženja ter delne integracije PBS, medtem ko je postopek likvidacije KBM Fineka končan. Ob tem v skladu z zavezami Evropski komisiji postopno znižujemo bilančno vsoto in tveganju prilagojeno aktivo ter dosegamo stroškovno učinkovitejše poslovanje,” je dejal Hauc in dodal, da so v primerjavi z enakim obdobjem lani operativne stroške znižali za 8,7 odstotka.

Kapitalska ustreznost skupine na celotni kapital je bila konec septembra enaka 21,88, kapitalska ustreznost NKBM pa 24,54 odstotka. Na ravni skupine so v prvih devetih mesecih oblikovali 33,2 milijona evrov neto rezervacij in oslabitev, kar je občutno manj kot v enakem obdobju lani, ko je bilo teh za več kot 95 milijonov evrov.

Po besedah članice uprave Sabine Župec Kranjc opažajo umirjanje nastajanja novih slabih kreditov, obenem pa strokovne službe banke intenzivno upravljajo s tveganimi terjatvami, ki niso bile prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ob tem v NKBM krepijo tudi spremljavo podjetij in kot član bančnih konzorcijev aktivno sodelujejo pri več postopkih prestrukturiranja podjetij, kar je eden izmed nujnih korakov za oživljanje gospodarske rasti v Sloveniji.

Kljub krčenju bilančne vsote sta tržna deleža NKBM pri depozitih in kreditih nebančnemu sektorju vse leto razmeroma stabilna, pa ugotavlja drugi član uprave Robert Senica.

Devetmesečne rezultate na ravni banke so v NKBM objavili že konec oktobra. Ti kažejo, da je banka ustvarila 17,8 milijona evrov dobička, potem ko je lani v tem času še poslovala z izgubo. Bilančna vsota banke je bila konec septembra s 3,6 milijarde evrov za 298 milijonov evrov oz. za 7,6 odstotka nižja kot konec lanskega decembra, kar je v skladu z zahtevami iz načrta prestrukturiranja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.