14:26, sob, 13. Apr

Nocoj bodo kurenti nadeli zvonce

S tradicionalnim 15. polnočnim kurentovim skokom na domačiji nekdanjega princa Matevža Zokija v Budini pri Ptuju se začenjajo dogodki ob že 57. tradicionalnem Kurentovanju. Eden večjih etnografskih festivalov v regiji bo potekal od 17. do 28. februarja, slovesno odprtje s predajo oblasti princu karnevala pa bo 18. februarja pred mestno hišo.

Na domačiji drugega princa karnevala Zokija na Budini, bodo tudi letos natanko ob polnoči najavili uradni začetek pustnih opravil na Ptuju. Na ta dan si kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. Dogodek na Budini poleg obiskovalcev ne glede na mrzlo noč že po tradiciji pospremi tudi več sto kurentov, ki tako na svoj način uradno odprejo pestro pustno ptujsko dogajanje. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurenti svojo opravo nadenejo šele na svečnico. Točno ob polnoči skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem pa mu sledijo vsi ostali.

kurentov skok 2016 (7)

Organizacijo Kurentovanja je sicer že lani v celoti prevzela ptujska mestna občina, zanj bo letos kot glavni organizator poskrbel novoustanovljeni Zavod za turizem Ptuj z ekipo zanesenjakov, ki že vrsto let ustvarjajo ta tradicionalni dogodek v najstarejšem slovenskem mestu. Organizatorji tudi letos na prireditvah skupaj pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, vrhunec vsega dogajanja pa bo znova nedeljska mednarodna povorka, 26. februarja, kjer se vsako leto zbere več desettisoč ljudi.

kurenti4

Komercialni del dogodka bo vse dni festivala znova potekal v Karnevalski dvorani, kjer se bo zvrstilo več kot 20 dnevnih in večernih glasbenih in drugih zabavnih dogodkov. Med drugim bodo na Ptuju gostovali Severina, Dubioza Kolektiv, Peter Grašo, Čuki, Alya, Nina Pušlar, Dan D, Tanja Žagar in številni drugi glasbeni gostje.

Najbolj zgoščen etnografski del festivala bo znova v zadnjih dneh, ko bo v soboto, 25. februarja, spet potekal ptujski mestni pustni korzo in veliki karnevalski bal, dan pozneje že 57. mednarodna karnevalska povorka, od pusta pa se bodo s pokopom poslovili na pustni torek 28. februarja, ko se bo Kurentovanje tudi uradno zaključilo. Takrat bo novi že 16. princ karnevala Aleš Goričan oziroma Maksimiljan Plemeniti Gregorič oblast znova vrnil županu Miranu Senčarju.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.