22:23, pon, 13. Maj

Nori december na gradu Cmurek





Minulo soboto so na gradu Cmurek priredili t.i. Nori december. Tako so namreč naslovili prijateljsko, čezmejno druženje, s katerim so zapolnili grajsko dvorišče.

nori december  cmurek (2)

Ekipa Muzeja norosti se že dobri dve leti trudi ohranjati materialno in nematerialno kulturno dediščino gradu Cmurek, ki je bil 10 let prazen. V prvi vrsti pa lahko to ohranjajo ljudje, ki se, kot ob norem decembru, zberejo na grajskem dvorišču.

Greli so se ob ognju ali toplih napitkih, kljub nizkim temperaturam pa je bilo čutiti toplino prijateljstva med domačini in gosti onkraj meje. Povezovanje skupnosti pa je tudi osrednji cilj oživljanja gradu oz. nastajajočega muzeja.

Na norem decembru so tako tokrat srečali ljudje s slovenske in avstrijske strani Mure. Povezovanje so podkrepili tudi na nivoju lokalne oblasti. Župan Občine Šentilj Štefan Žvab je namreč gostil župana sosednjega mesta Murek.

Kot je dejal Anton Vukan, župan Občine Mureck, je vesel, da je letos prišlo toliko ljudi. “Prihajam na ta fest že nekaj let in vsako leto je več in to me zelo razveseljuje. Sodelovanje med Avstrijo in Slovenijo ter med Šentiljem in Murekom je čedalje boljše. S Štefanom Žvabom, ki je novi župan in tudi jaz sem župan šele od letošnjega aprila, sva postala že prava prijatelja,” je povedal Vukan.

V tej luči se že veseli možnosti skupnih, čezmejnih projektov v novem letu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.