18:53, sob, 27. Apr

Nova etapa Dravske kolesarske poti





Včeraj, 12. julija je na ploščadi Športnega parka Loka potekal dogodek z novinarsko konferenco, na katerem so Bojan Kirbiš, župan Občine Starše, Leo Kremžar, župan Občine Miklavž na Dravskem polju in predsednik partnerstva za Dravsko kolesarsko pot, in Uroš Rozman iz RRA Koroška predstavili novo etapo Dravske kolesarske poti na relaciji Maribor-Ptuj, ki poteka skozi Miklavž na Dravskem polju, Starše in Hajdina

Slika je simbolična.
Slika je simbolična.

Partnerstvo za Dravsko kolesarsko pot v sodelovanju z Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI) izvaja aktivnosti za razvoj nove Dravske kolesarske poti (Državna kolesarska povezava D3). Letos je DRSI v začetku leta 2018 v celoti na novo označila DKP z novimi usmerjevalnimi tablami v dolžini 145 km med mejnim prehodom Vič pri Dravogradu in Središčem ob Dravi. Pot je označena z informacijskimi tablami po novem Pravilniku o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Table so rdeče barve z skupnim logotipom DKP vseh štirih držav, skozi katere poteka pot.

Občine med Mariborom in Ptujem na desnem bregu reke Drave so v mesecu juliju ob pomoči DRSI uredile in označile dodatnih 30 km nove kolesarske povezave, ki v dolžini 20 km poteka odmaknjeno od lokalnih cest, od tega v dolžini 5 km pa poteka po ločenih kolesarskih poteh in stezah. Za vzpostavitev povezave so občine Maribor (2 km), Miklavž na Dravskem polju (1,5 km), Starše (10 km) in Hajdina (1,5 km) preuredile skupaj okoli 15 km poti ob reki Dravi v kolesarjem prilagojene makadamske poti.

Kolesarska pot v večjem delu poteka v neposredni bližini stare struge reke Drave, v območju Krajinskega parka Drava, odmaknjena od ostalega prometa in urbanih območij. Ta koncept ureditve sledi smernicam, ki so jih uporabili na DKP v Avstriji, kjer je polovica poti urejene v makadamu, vendar kljub temu pritegne več kot 100.000 kolesarjev letno. DRSI je zagotovila finančna sredstva za označitev državne kolesarske povezave z usmerjevalnimi tablami.

Vir: Drava Bike

Projekt nove DKP predvideva ureditev kolesarjem prijazne kolesarske poti, ki je v čim večji meri umeščena v bližino reke Drave. Projekt predvideva izkoristek vseh 25 km že zgrajenih kolesarskih poti, v 64 kilometrih poteka po preurejenih poljskih, gozdnih in servisnih poteh, v 40 kilometrih je načrtovana kot novogradnja in na le 23 kilometrih je Dravska kolesarska pot predvidna po manj obremenjenih lokalnih cestah. Skupna dolžina kolesarske poti je cca. 150 km. Ocena izgradnje kolesarske poti je 15 milijonov evrov.

V letu 2018 je DRSI pričela z aktivnostmi za pripravo vse manjkajoče projektne dokumentacije za izgradnjo kolesarske poti. DRSI je sočasno v letošnjem letu začela z gradnjo kolesarske poti na odsekih, kjer je projektna dokumentacija že pripravljena, v občinah Muta in Ruše, in sicer v skupni dolžini 6 km. Naslednja odseka sta načrtovana v MO Maribor in Občini Radljah ob Dravi.

V letu 2019 v sodelovanju z DRSI načrtujemo postavitev novih informacijskih tabel ob kolesarski poti in postavitev prvih novih počivališč za kolesarje z enotno celostno podobo.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.