05:09, pet, 3. Maj

Nova obdavčitev najemnin: tretja sprememba v treh letih





Trenutno je v obravnavi nova davčna zakonodaja, ki bo ponovno spremenila obdavčitev najemnin. To je že tretja sprememba obdavčitve v treh letih, poročajo na Žurnal 24

Minister za finance Klemen Boštjančič je predstavil ključne spremembe v paketu štirih davčnih zakonov. Poslani so bili v javno obravnavo, ta se pa zaključi 19. avgusta. Eden od zakonov v tem paketu je tudi zakon o dohodnini, ki vključuje določila o obdavčitvi dajanja premoženje v najem, torej obdavčitev najemnin. Z novim predlogom bi se ta naj vrnila na stanje, kot je bilo pred 1. januarjem letos, ko je v veljavo prišla predhodna različica zakona o dohodnini iz časa Janševe vlade. Državni zbor bo predlog obravnaval oktobra, v kolikor bo ta sprejet, bo to že tretja sprememba v treh letih, so zapisali na Žurnalu 24.

Nova, Golobova različica, bi vstopila v veljavo 1. januarja naslednje leto. Ta predvideva 25-odstotno obdavčitev, ohranja pa osnovo v višini 90 odstotkov prihodkov, kot je bilo v Janševi različici, poročajo na Žurnal 24.

Po eni strani se država bori, da bi se trg normaliziral in bi se cene znižale, po drugi strani pa višajo davke, zaradi česar bodo najemnine še višje. Če bi bil ta davek nižji, bi sčasoma ljudje dojeli, da je boljše prijaviti in plačati tistih 15 odstotkov in si miren. 25-odstotni davek pa ljudi bolj sili v to, da oddajajo na črno,” je za N1 povedal Alen Komić, nepremičninski posrednik v agenciji ABC nepremičnine.

Najemnine se pa ne glede na višino davkov konstantno višajo. Na to močno vpliva tudi inflacija in predvsem dejstvo, da je povpraševanje večje od ponudbe. Najemodajalci bodo zaradi višjih zneskov davkov, najemnine dvignili, a ko so se davki iz časa Šarčeve vlade do časa Janševe vlade znižali, se najemodajalci niso odzvali, zapišejo na Žurnalu 24.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.