16:35, ned, 19. Maj

Nova podžupanja MOM zadolžena za finance





Mariborski župan Andrej Fištravec je danes javnosti predstavil svojo že tretjo poklicno podžupanjo Melito Petelin, ki bo zadolžena za področja javno-zasebnega partnerstva, komunale in financ. Župan je izpostavil zlasti prvo področje, s katerim bodo lahko uresničili nekatere projekte, ki jih sicer zgolj s proračunskimi sredstvi ne bi mogli.

melita peteli, podžupanja mom (1)

Med takšne projekte je Fištravec uvrstil predvsem modernizacijo Mariborskega otoka, izgradnjo zahodne tribune na Ljudskem vrtu, menjavo javne razsvetljave in obnovo nekaterih zdravstvenih domov. “Zato v ekipi potrebujem nekoga, ki bo dnevno skrbel za pripravo in realizacijo teh projektov,” je svojo odločitev, da Jelki Černivec in Zdravku Luketiču doda še eno podžupanjo, pojasnil Fištravec.

Čeprav iz opozicije prihajajo tudi pomisleki, da bi vsaj eno podžupansko mesto lahko ponudil tudi njim, zlasti po tistem, ko je ostal brez štirih svetnikov svoje liste, se je tudi tokrat odločil mesto zaupati svetnici, sicer tudi dolgoletni podjetnici, ki je v mestni svet prišla kot predstavnica njegove liste. Kot je danes dejal, je vesel, da se je odločila za to, da sprejme povabilo, čeprav ji po 26 letih dela v zasebnih vodah ne bo lahko spopasti se z vsemi ovirami javne uprave.

Ker kadrovski načrt mariborske občine za letos predvideva le zaposlitev enega poklicnega in enega polprofesionalnega podžupana, se pojavlja vprašanje, kje bo občina zdaj vzela denar za kar tri poklicne. Fištravec zagotavlja, da tu ne bo težav, saj bodo denar zagotovili iz naslova pozne zaposlitve Luketiča, sam pa, da ima pravico opraviti tudi manjše spremembe kadrovskega načrta.

Petelinova je dodala, da zanjo sprejem funkcije pomeni velik izziv, ob tem pa je prepričana, da če je tako dolgo uspela krmariti v krutem podjetniškem svetu, potem ji bo tudi na občini. Nova podžupanja se zaveda, da jo čakajo tudi težke odločitve, najprej pa se namerava spopasti z analizo dosedanjega dela na področjih, za katera bo zadolžena. Prve konkretne ukrepe in rešitve je napovedala v mesecu dni.

Čeprav je ponosna na to, da Maribor postaja mesto, kjer se v zadnjem času dogajajo pomembnejše investicije in se že kažejo kazalci rasti, pa ni zadovoljna z dosedanjo podporo države pri tem. “Nedopustno je, da država na Maribor gleda kot da ne gre za drugo največje mesto v Sloveniji,” je dejala Petelinova, ki je izpostavila tudi po njenem mnenju žalostno dejstvo, da se premier Miro Cerar kljub kar štirim povabilom doslej v letu dni še ni oglasil na uradnem obisku štajerske prestolnice.

V zvezi z likvidnostnim stanjem občine v županstvu odgovarjajo, da je to boljše kot v marsikateri drugi slovenski občini, saj jim doslej še ni bilo treba najeti premostitvenega kredita, s katerim bi morali pokrivati tekoče odhodke. Ob tem je župan zagotovil, da so na kakršnakoli presenečenja zaradi skrbnega načrtovanja trošenja sredstev pripravljeni vnaprej, ter potrdil, da že pripravljajo rebalans proračuna.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.