04:52, tor, 30. Apr

Nove zaposlitve v okviru programa Model M





V Mariboru se danes zaključuje usposabljanje za drugo generacijo mladih brezposelnih oseb v okviru programa Model M. Od 38 vključenih v projekt so se tri osebe že v času usposabljanja zaposlile, ena pa odpira svoj butik. Nekaj novih zaposlitev in ustanovitev pravnih oseb pričakujejo še v prihodnjih mesecih.

model m

Program Model M: Karierno usposabljanje in podjetništvo za mlade je namenjen brezposelnim med 24. in 30. letom starosti iz Podravja, ki želijo izboljšati svoje kompetence, znanje ter pridobiti praktične izkušnje za večanje njihove zaposljivosti na trgu ali ustanavljanje lastne profitne oz. neprofitne organizacije.

V času intenzivnega brezplačnega dvomesečnega usposabljanja so se aktivno povezovali s podjetniki, predstavniki nevladnih organizacij in udeleženci lanskega projekta Model M ter tako krepili svojo mrežo ključnih ljudi, ki so jim ali jim še bodo pomagali na njihovi poslovni ali karierni poti. Velik poudarek pri tem programu je na spoznavanju samega sebe, svojih sposobnosti, veščin in vrednot, želja in interesov ter vključevanje naštetega v iskanje novih poti do ciljev.

“Perspektivni mladi so se povezovali s pomočjo različnih druženj, poslovnih sodelovanj in dogodkov. Spoznavali so samega sebe, uspešne in neuspešne podjetniške in nevladniške prakse, dobre in slabe delodajalce ter dosedanje izkušnje prve generacije udeležencev projekta Model M, s katerimi se bodo tudi aktivno srečevali v prihodnje,” je povedala vodja projekta in direktorica Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) Anita Hrast. Projekt izvajajo v sodelovanju s Kariernim centrom Univerze v Mariboru ter mariborskim in ptujskim Zavodom RS za zaposlovanje.

Tudi rezultati lanskega projekta Model M so bili spodbudni, saj se je od 26 oseb, vključenih v projekt, deset oseb vključilo v javna dela, najmanj pet se jih je zaposlilo.

Program Model M mlade uči razmišljati izven lastnih miselnih okvirov in jih spodbuja, da svoje priložnosti iščejo na drugačne načine, uberejo druge metode in predvsem poskušajo ugotoviti, kaj je tisto, kar jih resnično veseli in bi lahko v življenju počeli. “Govorimo, da ni možnosti, da ni služb. Treba je spremeniti miselnost, vprašati sebe, v čem sem dober, kaj zmorem, in verjeti vase. Treba si je dati priložnost, da nekaj ustvariš,” je še povedala Hrastova. “Upati si, verjeti vase in najti ljudi, ki verjamejo vate, to je ključ za uspeh,” je dodala.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.