12:16, pet, 17. Maj

Novembrska izplačila oktobrskih plač delavcev v javnem sektorju bodo višja





Vlada je s sindikati javnega sektorja podpisala dogovor o ukrepih na področju plač. 

Sindikati in vlada so podpisali dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za dve leti, tako za to leto kot naslednje. Zaradi tega se bodo zaposlenim, ki delajo v javnem sektorju, dvignila plača, dobili bodo višje nadomestilo za malico. Tisti, ki so na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda, pa bodo imeli višji poračun regresa za letni dopust.

Dogovor za dve leti, tako 2022 kot tudi 2023

Vlada Republike Slovenije se je seznanila s predlogom Dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, predlogom aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, predlogom aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in predlogi aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev ter pooblastila pristojne ministre za podpis Dogovora ter aneksov k omenjenim kolektivnim pogodbam.

Najpozneje do 30. junija 2023  predlog sprememb in dopolnitev obstoječega zakona oziroma nov zakon o sistemu plač v javnem sektorju

Obe strani sta se zavezali, da bosta po zaključku teh pogajanj pričeli usklajevanja o sistemskih spremembah plačnega sistema javnega sektorja, z namenom, da se najpozneje do 30. junija 2023 pripravi predlog sprememb in dopolnitev obstoječega zakona oziroma nov zakon o sistemu plač v javnem sektorju s podpisano izjavo o stopnji usklajenosti besedila členov zakona, pri čemer si bosta vladna in sindikalna stran prizadevali za čim višjo stopnjo usklajenosti členov.

Odpravljanje plačnih nesorazmerij

Prav tako sta se strani zavezali, da bodo vzporedno z usklajevanjem sistemskih sprememb plačnega sistema potekala pogajanja o odpravi nesorazmerij v plačah, ki so nastala v obdobju po sklenitvi Dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 80/18), z namenom, da bo dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v osnovnih plačah, upoštevaje tudi spodnjo tretjino plačne lestvice dosežen najpozneje do 30. junija 2023. Kot je še zapisano v Dogovoru, se pogajanja in usklajevanja pričnejo najpozneje v enem mesecu po podpisu tega dogovora. Ocenjen finančni učinek Dogovora znaša 611 milijonov evrov.

Prvi učinki bodo torej vidni kaj kmalu. Pri novembrskih izplačilih oktobrskih plač bodo usklajevanja že upoštevana, naslednje leto pa se aprila plače ponovno zvišajo. Z oktobrom se vrednost plačnih plačnih razredov zvišuje za 4,5 odstotka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.