09:07, pon, 29. Apr

Novi most čez Ptujsko jezero že v gradnji





Dravske elektrarne Maribor oziroma po njihovem naročilu podjetje Rudarski gradbeni programi so že začeli z gradnjo novega mostu čez Ptujsko jezero v Markovcih. Kot ob tem pojasnjujejo v DEM, bo novi most zgrajen na konstrukciji obstoječega jezu, tik ob obstoječem cestišču in bo nameščen na obstoječih podpornih stebrih.

Foto: STA
Foto: STA

Že obstoječi most je sicer del objektov hidroelektrarne Formin in je star že več kot 40 let, namenjen pa je predvsem lokalnemu prometu. Vendar se je v zadnjih nekaj mesecih, odkar na Ptuju poteka prenova starega mostu, promet izrazito povečal. Ker omogoča le enosmerni promet, ob konicah nastajajo zastoji, te pa je v še nekoliko večjem obsegu pričakovati v času gradnje novega mostu.

V DEM poudarjajo, da priključki na novi most ostajajo praktično enaki, zaradi prostorskih in konstrukcijskih omejitev jezu pa je tam mogoče novo cestišče zgraditi le v širini 3,5 metra, kar je nekoliko več, kot je obstoječe. Promet bo vseeno še naprej urejen enosmerno s semaforji, tudi pločnikov in kolesarske steze ni mogoče dograditi.

Investitor zaključek gradnje mostu načrtuje za začetek leta 2019, vrednost naložbe, ki jo bodo v celoti krile v DEM, pa je 4,9 milijona evrov.

Kot ob tem pojasnjujejo v družbi, novi most gradijo zato, da bi zagotovili nemoten prehod za lokalni promet v času prenove jezu, s katero bodo začeli takoj po vzpostavi prometa preko novega mostu in bo trajala do leta 2024. Omenjena obnova med drugim vključuje gradbeno sanacijo, obnovo zapornic in zamenjavo elektro opreme.

Ptujsko jezero je nastalo kot energetski objekt na reki Dravi, na kateri imajo koncesijo za upravljanje DEM. S 346 hektari površine je največje slovensko umetno jezero in ponuja tudi številne možnosti razvoja turizma, zlasti kot rekreacijska površina za veslanje, jadranje in deskanje ter ribištvo. Jezero je v najširšem delu dolgo 7,3 in široko 1,2 kilometra ter globoko do 12 metrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.