14:06, sob, 18. Maj

Novi podatki: 13-letnik v Beogradu ubil osem učencev in varnostnika, več pa jih poškodoval





Strelski pohod 13-letnega učenca v beograjski osnovni šoli je terjal še več življenj, kot je kazalo zjutraj.

Napadalca so sicer ujeli, pred tem pa je z očetovo pištolo streljal po šoli ter pri tem ubil osem učencev in varnostnika. Šest otrok je poškodovanih, prav tako tudi ena od učiteljic, poročajo srbski mediji.

Učenec sedmega razreda Osnovne šole “Vladislav Ribnikar” v Beogradu je danes zjutraj, kot smo že poročali, s pištolo, ki jo je vzel očetu, streljal na varnostnika, učence in zaposlene. Ministrstvo za notranje zadeve je javilo, da je ubitih več učencev, varnostnik, ranjeni učenci in učiteljica pa so na beograjski urgenci in v bolnišnici. Napadalca so ujeli.

Strelski pohod je načrtoval, imel je seznam prioritetnih žrtev

Srbski portal RTS poroča, da so policisti na kraju tragedije napadalca ujeli, našli orožje, s katerim je naredil zločin, in da so ugotovili, da je mesec dni načrtoval dejanje. Načelnik policije Veselin Milić je dejal, da motiva še niso ugotovili, policistom je fant povedal, da je izbral učilnico zgodovine, kjer je streljal, zato ker je v bližini vhoda v šolo.  Malokalibrsko pištolo je vzel iz stanovanja svojega očeta, jo dal v torbo in se odpravil v šolo. Takoj, ko je prišel v šolo, naj bi vzel pištolo iz torbe in začel streljati. Najprej v varnostnika, nato pa še v učenki, ki sta bili danes dežurni. Obe  sta umrli. Nato naj bi šel po hodniku do učilnice zgodovine, med potjo pa zamenjal okvir v pištoli. Odprl naj bi  vrata učilnice in takoj začel streljati, še povzemajo srbski mediji izjavo načelnika. Nato naj bi napadalec  šel iz šole na dvorišče, kjer naj bi dal okvir iz pištole in poklical policijo. Načelnik policije je še povedal za srbske medije, da je fant naredil seznam učencev, ki naj bi bili prioritetne žrtve, in pokazal policiji tako seznam kot tudi načrt šole.  Ubiti naj bi nameraval več učencev v različnih oddelkih šole, še poročajo na portalu RTS.

Očeta napadalca je policija prijela, poročajo Slovenske novice. Doma naj bi legalno imel dve pištoli, ki pa naj bi bili zaklenjeni v sefu. Fant pa je poznal geslo za odprtje sefa. Mediji še poročajo, da naj bi oče in sin vadila streljanje, prav tako tudi, da naj bi fant grozil, da bo ubijal, a policija naj ne bi bila seznanjena s tem.

Srbska vlada je razglasila dneve žalovanja od 5. do 7. maja. Danes popoldanskega pouka ne bo, jutri pa bodo pouk začeli z minuto molka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.