06:05, pet, 24. Maj

Novi trener Ilke Štuhec je Švicar Stefan Abplanalp

Na današnji predstavitvi popolne ekipe oziroma novega glavnega trenerja Ilke Štuhec je vodja ekipe Darja Črnko dejala, da je imela kar nekaj časa, da temeljito premisli in se z vsakim posebej serča. “Pomembno je, da se razumemo, da se takoj začutimo in skupaj funkcioniramo,” je uvodoma dejala Ilkina mama, Darja Črnko.

Ilka Štuhec
Ilka Štuhec

Takoj zatem pa je predstavila Švicarja, Stefana Abplanalpa, ki je zadnje leto deloval v Švici, kjer je treniral mladince. Ob predstavitvi je najprej, nekoliko v šali, dejal, da upa, da bodo slovenski novinarji prijatelji njegove nove ekipe in nadaljeval: “V Sloveniji so me zelo toplo sprejeli. Ilko poznam že dolgo časa iz tekem svetovnega pokala. Je prava šampionka. Zanimivo, da so me lani, ko sem se v Švici ukvarjal z mladinci, novinarji vprašali ali se bom vrnil v svetovni pokal in sem rekel, da ne, saj želim še eno leto delati z mladimi. Vendar sem na koncu dodal, da bom pa mnenje spremenil, če slučajno pokličeta Ilka Štuhec ali Mikaela Shiffrin. Takrat se bom seveda takoj odzval,” je z nasmeškom na obrazu razlagal Abplanalp. Povedal je, da ima Ilka zelo agresiven stil, česar se ne moreš naučiti, ampak imaš to enostavno v sebi. “To seveda želimo obdržati, kljub vsemu pa želimo, da bo ciljno črto vsakič prečkala zdrava. Zato bomo delali na tem, da bo bolj uravnotežena na terenu in tako zmanjšali možnosti poškodb. Korak po korak bomo gradili pot do vrha,” je zaključil Abplanalp.
Ob predstavitvi popolne ekipe je kondicijski trener Jani Gril povedal, da morda nekateri ne vedo, da je z Ilko že delal, ko je bila mladinska svetovna prvakinja v Flachavu, po 10ih letih pa sta se spet našla. “Pomeni mi velik izziv, zaenkrat poteka vse po planu, kar se tiče poškodbe, ki to pravzaprav ni več. Začeli smo počasi, zdaj pa smo že v normalnem ritmu, kar se tiče kondicijske priprave,” je zaključil Gril. Fizioterapevt David Kukovec pa vlogo v ekipi Ilke Štuhec sprejema kot en velik izziv in novo izkušnjo. “Za zdaj poteka vse gladko, s celotno ekipo dobro sodelujemo in veliko komuniciramo,” je bil ob predstavitvi redkobeseden Kukovec.
Na koncu je še Ilkina mama, ki je vodja njene ekipe povedala, da je bilo ob menjavi ekipe nekoliko šokantno, saj nista vedeli kako naprej. “Imeli sva ogromno idej, izbrali pa najboljše za katere sem oziroma sva z Ilko prepričani, da bo sodelovanje obrodilo sadove. Ilko sem soočila s temi ljudmi, saj se pri njej takoj vidi, če ji je človek všeč ali ne. Sem mirna in ponosna, da sem sestavila tako vrhunsko ekipo. S Stefanom sva tudi že predebatirala vse naše plane. Po tehtnem razmisleku ostajamo na pripravah v Evropi, saj je na ledenikih ogromno snega, zato o odhodu v Južno Ameriko oziroma Čile, zaenkrat ne razmišljamo. Ilkin plan stopiti na sneg je konec avgusta, zato imamo dovolj časa, da do zime vse naredimo. V planu je, da bo njena prva tekma Lake Luise. Prav gotovo bo jo potrebno vnovič “bremzat.” Ni se za bati, da ne bi šlo,” je zaključila Darja Črnko.
Na koncu je še Ilka dodala, da trenira že normalno. “Zelo sem vesela, ker imamo nove pristope, saj se še vedno vse skupaj čuti kot igra. Vsak dan najdem kak nov izziv, ki mi ga da Jani. Če bi slučajno ne uspe, pa se temu izzivu skušam vsaj čim bolj približati,” je o pripravah na novo sezono po poškodbi dejala Ilka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.