11:05, pet, 26. Apr

O morebitni prodaji Farmadenta še ta mesec





Mariborska občina skupaj z občinami Hoče-Slivnica, Rače-Fram, Duplek in Miklavž še ni zaključila prodajnega postopka za družbo Farmadent, ki se ukvarja z veleprodajo zdravil in medicinskih pripomočkov. Kot so za STA pojasnili na mestni občini, bodo pogajanja z interesenti opravili ta mesec, šele nato pa se bodo odločali o ustreznosti ponudb.

Ob tem so na Mestni občini Maribor še dodali, da v primeru, da ponudbe ne bodo primerne, bodo tudi ta poskus zaključili brez prodaje. Mariborska občina je sicer že v proračunu za leto 2021 načrtovala deset milijonov evrov prihodkov od prodaje Farmadenta.

Občine so razpis za oddajo nezavezujočih ponudb objavile februarja, maja pa tudi za zavezujoče ponudbe, na kar naj bi se po neuradnih informacijah odzvala vsaj dva ponudnika.

Kdo bo med ponudniki?

Med ponudniki je zagotovo družba Salus Veletrgovina, ki je to objavila tudi na spletni strani Ljubljanske borze. Takrat so navedli, da so oddali zavezujočo ponudbo za nakup 75-odstotnega deleža Farmadenta z nakupno opcijo za nakup preostalega 25-odstotnega deleža oziroma alternativno za nakup celotnega deleža družbe Farmadent.

Po pisanju Večera naj bi zavezujočo ponudbo oddal ljubljanski LL Grosist, ki je v stoodstotni lasti Lekarne Ljubljana, to pa lastniško obvladuje ljubljanska občina.

Mariborska občina se je skupaj z manjšimi soustanoviteljicami za prodajo Farmadenta že pred časom odločila, ker jo je v to s spremembami zakona o lekarniški dejavnosti, prisilila država, saj so te občinam, kot lastnicam lekarn, prepovedovale hkratno lastništvo veletrgovca z zdravili.

Državni zbor spremenil zakonodajo 

Čeprav je občinam, med temi je bila tudi Ljubljana z LL Grosistom, konec lanskega leta državni zbor vendarle uspelo prepričati o spremembi zakonodaje s čimer so v zadnjem trenutku preprečili prisilno prodajo, so se v Mariboru odločili za nadaljevanje prodajnega postopka.

Vodja komisije za prodajo Gorazd Škrabar je pred časom za Večer povedal, da na morebitno prodajo ne bo vplivala le ponujena cena, pač pa tudi poslovni načrti potencialnih lastnikov. Občine si namreč želijo, da bi sedež družbe ostal v Mariboru, bistveno bo tudi, koliko bo ohranjenih delovnih mest.

Farmadent naj bi po neuradnih podatkih časnika imel pripravljen tudi rezervni scenarij, po katerem bi sicer družbo ohranili pri življenju in ji zagotovili primerno poslovanje, a bi to zahtevalo tudi odpuščanja in reorganizacijo.

Kot je razvidno iz letnega poročila podjetja, objavljenega na spletni strani Ajpesa, je bilo leto 2021 poslovno zahtevno, direktor Farmadenta Jurij Pivka pa je ocenil, da so bili doseženi rezultati zadovoljivi.

Prihodki od prodaje so znašali 79,3 milijona evrov, kar je devet odstotkov manj kot v letu 2020, a hkrati 11 odstotkov več od načrtovanih. Nižji prihodki in posledično za dobrega pol milijona evrov čiste izgube so po besedah Pivke posledica več dejavnikov, med drugim tudi spremembe distribucijskih modelov velikih multinacionalk ob umiku z majhnih trgov. Zaradi tega so izgubili nekaj neposrednih dobaviteljev, kar so skupaj z nepošteno in agresivno konkurenco obeh tekmecev na slovenskem trgu že prijavili varuhu konkurence.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.