10:26, pet, 3. Maj

O programu Svit danes v mariborskem zdravstvenem domu





V avli Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor so danes organizirali informacijsko točko v okviru programa Svit. V tem času so svetovalke oddelka za promocijo zdravja bolnikom dajale informacije o omenjenem programu in o pravilnem odvzemu vzorca blata.

svit  (2)

Program Svit je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Cilj programa je zmanjšanje obolevnosti in smrtnosti zaradi raka na debelem črevesu in danki. Vabilo v program po pošti prejmejo ženske in moški, stari med 50 in 69 let z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Kot je povedala koordinatorka oddelka za promocijo zdravja Zvezdana Vražič, je pametno, da se ljudje, ki na dom prejmejo vabilo, nanj čim prej odzovejo in se vključijo v program ter opravijo test, čeprav se morda počutijo popolnoma zdravi.

“Bolezen se namreč lahko dolgo časa razvija zelo potuhnjeno, brez očitnih znakov, zato mnogokrat šele zelo pozno ugotovimo, da je v našem črevesju nekaj narobe. Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko uspešno zdravimo, lahko pa pravočasno odkrijemo in odstranimo že predrakave spremembe – polipe in bolezen celo preprečimo,” je dejala Vražičeva in ljudi pozvala, da ne odlašajo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.