23:10, čet, 28. Mar

Ob evropskem dnevu gluhoslepih izšla prva pesniška zbirka osebe z gluhoslepoto v Sloveniji





Evropski dan gluhoslepih, ki ga obeležujemo 22. oktobra, je namenjen temu, da ljudje z gluhoslepoto družbo še posebej aktivno seznanijo s svojimi potrebami in sposobnostmi. V Združenju gluhoslepih Slovenije Dlan so letošnji dan obeležili z izdajo dveh knjig, med drugim z izidom prve pesniške zbirke osebe z gluhoslepoto v Sloveniji.

Predsednik Združenja Dlan Janko Plesec je tako postal prva oseba z gluhoslepoto v Sloveniji, ki je izdala samostojno pesniško zbirko poimenovano Veseli vandrovček, so v sporočilu za javnost zapisali v združenju. Plesec je zbrane pesmi pesnil in s pomočjo osebnih asistentk zapisoval od leta 2016, ko mu je članstvo v Združenju Dlan prineslo več doživetij, samostojnosti, samozavesti in navdiha. Kot so poudarili, je pesniška zbirka tako prvo književno delo v Sloveniji, ki ga je samostojno ustvaril avtor z gluhoslepoto.

Znakovni jezik. Slika je simbolična.

Obenem je izšla tudi knjiga Haptični način sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto II sekretarke Združenja Dlan Simone Gerenčer Pegan. Knjiga je nastala v tesnem sodelovanju z ljudmi z gluhoslepoto znotraj delovne skupine za razvoj jezika gluhoslepih Združenja Dlan in Združenja tolmačev gluhoslepim Slovenije Taktil. Haptični način sporazumevanja je del jezika gluhoslepih, ki temelji na dotiku, so pojasnili v Združenju Dlan. Pri tem gre za 113 znakov, ki se izvajajo na uporabnikovem hrbtu, ramenih in zgornjem delu nadlakti in mu prinašajo dodatne informacije o dogajanju v okolju. Knjiga je obenem obogatena s prevodom v angleški jezik in kodami QR, ki omogočajo ogled posnetka izvedbe haptičnih znakov. Knjiga bo novembra skupaj s prvim delom bralcem dostopna tudi v brajici.

Evropski dan gluhoslepih se obeležuje 22. oktobra od leta 2018. Pobudnica zanj je bila Evropska zveza gluhoslepih, ki si že vrsto let prizadeva za popolno socialno vključenost ljudi z gluhoslepoto v vseh evropskih državah. Evropski dan gluhoslepih je namenjen temu, da so ljudje z gluhoslepoto slišani v javnosti ter da družbo še posebej aktivno seznanijo z gluhoslepoto, so še zapisali.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.