10:39, pet, 17. Maj

Ob meji s Hrvaško so danes slovesno odprli migrantsko naselje, v katerem bodo lahko namestili do 1500 ljudi





Nedaleč od Bihaća na zahodu Bosne in Hercegovine ob meji s Hrvaško so danes slovesno odprli migrantsko naselje, v katerem bodo lahko namestili do 1500 ljudi. V Bihaću pričakujejo, da bo novi migrantski center zmanjšal število migrantov, ki so začasno zavetišče iskali na območju mesta. V BiH so lani našteli 12.000 nezakonitih migrantov.

Novo migrantsko naselje se nahaja približno 30 kilometrov od Bihaća na lokaciji Lipa, kjer je bil začasni center, v katerem so migranti večinoma živeli v šotorih ob neustreznih življenjskih pogojih. Na širšem območju Bihaća se večinoma zbirajo migranti, ki potem poskušajo po nezakonitih poteh prestopiti na Hrvaško in nadaljevati pot v katero od zahodnih članic Evropske unije.

V novem naselju so postavili več sto stanovanjskih in sanitarnih zabojnikov, ki so razporejeni v treh območjih – za odrasle moške, družine in ranljive skupine. Uporabnikom bodo zagotovili tudi redno prehrano, zdravstveno oskrbo, prostore za izobraževanje, zabavo in rekreacijo. V naselju so prav tako administrativni zabojniki za policijo, Rdeči križ, nevladne organizacije in podobno, so poročali mediji v BiH.

Na današnji slovesni otvoritvi je direktor službe BiH za delo s tujci Slobodan Ujić poudaril, da naselje izpolnjuje vsa evropska merila in omogoča polno zaščito migrantov. Izrazil je zadovoljstvo, da so dela končali pred zimo.

Dodal je, da imajo v državi po odprtju naselja Lipa zmogljivosti za namestitev približno 2500 migrantov ter da je Lipa prvi objekt, s katerem v celoti upravlja služba za delo s tujci. Spomnil je, da so lani na območju BiH zabeležili približno 12.000 ilegalnih migrantov, je poročala regionalna televizija N1.

V novem naselju je bil danes tudi vodja delegacije EU v BiH Johann Sattler, ki je dejal, da je izgradnja migrantskega naselja potrditev nujno potrebnega sodelovanja med državo, lokalnimi oblastmi in EU, ko gre za reševanje problemov migracij. Mestne oblasti v Bihaću pričakujejo, da bo Lipa zmanjšala pritisk migrantov in beguncev na javne površine in zapuščene objekte v središču mesta v katerih so bili migranti.

Novo migrantsko naselje so odprli v času, ko v Sarajevu poteka regionalna ministrska konferenca o migracijah, ki se jo je udeležil tudi slovenski notranji minister Aleš Hojs.

vir: sta, slika je simbolična

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.