12:15, pet, 17. Maj

Ob nasilju v družini policisti izrekli ukrep prepovedi približevanja





S Policijske uprave Celje so sporočili, da so v zadnjih 24 urah policisti s Policijske postaje Slovenske Konjice obravnavali sum storitve kaznivega dejanja nasilje v družini.

Sporočili so, da bodo storilca kazensko ovadili in da so mu izrekli tudi ukrep prepovedi približevanja.

Kam se lahko obrnejo žrtve nasilja v družini?

Pomembne telefonske številke

🆘Policija: 113 in anonimna brezplačna številka 080 12 00
🆘Center za socialno delo: center v vašem kraju;
🆘 Društvo za nenasilno komunikacijo, 031 770 120, info@drustvo-dnk.si

Krizni centri in programi, ki so na voljo za pomoč in delujejo v okviru CSD Maribor:

  1. Svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab Maribor, 041 735 135, 041 762 333, 051 489 529, info@svetovalnica-mb.si
  2. Krizni center za žrtve nasilja v družini – po telefonu ali e-pošti povejte o tem policiji, CSD, pokličite v varne hiše, svetovalnice, materinske domove…in v primeru, da potrebujete takojšen umik iz nasilnega okolja, vas bodo vse te službe povezale z nami in vas usmerile v varno namestitev Kriznega centra za žrtve nasilja v družini pri CSD Maribor
  3. Varna hiša, 02 480 11 87, varnah.csdmarib@gov.si
  4. Materinski dom Maribor, 02 623 25 26, 051 260 159, info@materinski-dom.si
  5. Krizni center za mlade, 02 250 26 60, 051 324 211, kcm-mb@gov.si
  6. Pika. dnevni center za otroke in mladostnike Maribor, 051 304-015, pika.dcmb@gmail.com

Kako poteka prijava na policiji

Prijavo se vloži na najbližji policijski postaji, na kateri bodo policisti začeli obravnavo, je zapisano na spletni strani policije. Mogoče jo je vložiti tudi na državnem tožilstvu, ki prijavo največkrat odstopi policiji z zahtevo, da preveri navedbe v njej. Če se prijavo vloži na državnem tožilstvu, jo bo policija obravnavala šele, ko jo bo prejela od državnega tožilstva.

Ob žrtvi je lahko zaupna oseba, ki ji je v oporo v postopkih

Ob vložitvi prijave ima lahko žrtev ob sebi tudi zaupno osebo (spremljevalec žrtve) kot oporo v postopkih z uradnimi ustanovami. O prijavi se sestavi uradni zapis, največkrat je to zapisnik o sprejemu ustne kazenske ovadbe. Če policija pri svojem delu sama zazna, da je bilo storjeno tako kaznivo dejanje, o tem sestavi samostojni uradni zapis (uradni zaznamek). Če dejanje naznani otrok, se sestavi enak zapis. Prijava se lahko vloži tudi po pošti. Policisti bodo opravili dodaten pogovor s prijaviteljem.

Anonimna e-prijava

Ne glede na to, da je na spletnem portalu policije mogoče vložiti e-prijavo nasilja v družini , vam predlagamo, da se za e-prijavo odločite le izjemoma. Takih prijav ne moremo šteti za nujne, ampak le kot informacijo, na podlagi katere je pogosto onemogočeno učinkovito ukrepanje zaradi nesodelovanja udeleženih.

Glas otroka, glas žrtve nasilja

Pomembno je, da vsakdo, ki se odloči vložiti prijavo in sodeluje v nadaljnjih postopkih, postane glas otroka, glas žrtve nasilja, so še zapisali na spletni strani policije. Tako pokaže, da zmore pomagati, da se njegov glas sliši in doseže svoj namen. Njegovo dejanje je izrednega pomena za nadaljnji razplet primera (zaščita žrtve). Vsi smo odgovorni za sočloveka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.