21:34, čet, 18. Apr

Ob obisku Pahorja izpostavili željo po enakopravni zdravstveni oskrbi starejših v domovih





Danes je na obisku v Mariboru predsednik RS Borut Pahor prišel tudi pred Dom starejših občanov Tezno ter pozdravil stanovalce in osebje doma. Pred nekaj dnevi je sicer direktorica tega doma Jasna Cajnko poslala pismo predsedniku vlade RS, ministru za zdravje, ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, varuhu človekovih pravic in tudi predsedniku RS. V pismu jih je opozorila, da so domovi za starostnike socialnovarstveni zavodi, namenjeni bivanju zdravih starih ljudi. Zdaj v času epidemije covid-19 pa “odločitev, da starostnikom, ki bivajo v domovih za ostarele, ni omogočeno in/ali je celo onemogočeno zdravljenje, ki se zaradi zahtevnosti poteka bolezni za druge državljane izvaja in nudi na sekundarni ali celo tercialni zdravstveni ravni, se mi ne zdi sprejemljiva”. Na pismo se je odzval Pahor in prišel v Maribor.

Direktorica Doma za starejše občane Tezno Jasna Cajnko je v pismo predsednikoma in ministroma ter varuhu človekovih pravic še zapisala, da izraža globoko skrb in stališča, vezana na delovanje domov za ostarele v povezavi z obvladovanjem epidemije. “Zdi se, da situacija z vaše strani ni dovolj prepoznana, niti razumljena ter da se breme obvladovanja skrbi za bolne in potencialno bolne starostnike v domovih za ostarele v celoti prenaša na zaposlene in vodstva domov. Te odgovornosti skupaj s svojimi zaposlenimi nikakor ne želim in ne morem sprejeti,” je dodala. Poudarila je, da “v domovih nimamo danosti in možnosti zagotovitve popolne izolacije, ne razpolagamo z medicinsko opremo in pripomočki, razen tiste, ki je namenjena negi in nudenju osnovne zdravstvene nege”.

Izpostavila je še: “Zdi se, da se starim ljudem odreka osnovna človečanska pravica do primernega in potrebnega zdravljenja. Prepušča se jih v pogojih, kjer zaposleni kljub vsej svoji človeški predanosti, volji in želji ne moremo ustrezno ukrepati, ker preprosto nimamo zato potrebnih resursov. Ne moremo zaščitiit naših stanovalcev, ker nismo zdravstveni zavodi namenjeni zdravljenju.”

Svoje mnenje je Jasna Cajnko povedala tudi danes, ob obisku predsednika Pahorja.

Njenemu pozivu se je pridružil tudi podpredsednik Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Zoran Hoblaj. Izpostavil je, da se ne strinja s stigmo, da so domovi za ostarele žarišča bolezni.

Predsednik države Borut Pahor sicer zadnja dva tedna obiskuje domove za starejše, na Tezno pa je prišel, kot pravi, zlasti zaradi pisma direktorice.

Nekaj utrinkov z obiska predsednika v Domu za starejše občane Tezno:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.