20:09, pet, 3. Maj

Ob svetovnem dnevu brezdomcev odprta vrata zavetišč





Ob svetovnem dnevu brezdomcev, ki se obeležuje 10. oktobra, so v mreži Brezdomni pripravili dan odprtih vrat zavetišč po vsej Sloveniji. Največ dogajanja bo v Mariboru, kjer so lani našteli kar 416 brezdomnih ljudi. Po besedah predsednika mreže Boštjana Cvetiča je že ena oseba brez doma preveč.

foto: sta
foto: sta

V Sloveniji so lani zabeležili 4015 brezdomnih oseb, njihovo število pa iz leta v leto raste. “Včasih smo imeli na robu družbe posameznike, danes so to tudi cele družine. Številke naraščajo, a za njimi se skrivajo človeške usode,” je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal Boštjan Cvetič, ki prihaja iz mariborske Nadškofijske Karitas.

V Mariboru je za brezdomce na voljo 65 postelj v dveh zavetiščih, a bi jih po Cvetičevih besedah potrebovali še veliko več, predvsem za družine. Samo v zavetišče Nadškofijske Karitas se je lani zateklo okoli sto različnih oseb. “A povečevanje števila postelj v zavetiščih ni edina rešitev. Mnogo več je treba delati na preventivi, da se človek sploh ne bi znašel v položaju, ko nima strehe nad glavo,” je povedal.

Po njegovih ocenah je v Sloveniji veliko prikritega brezdomstva, veliko tragičnih človeških usod pa ostaja skritih za zidovi. “Marsikdaj so zavetišča mnogo bolje urejena kot marsikateri dom,” je navedel.

Da bi razbili stereotipe, povezane z brezdomstvom, in opozorili na zaskrbljujoče trende na tem področju, bodo v petek po vsej Sloveniji pripravili dan odprtih vrat zavetišč in vrsto drugih dogodkov. V mariborskih zavetiščih bodo ob tem predstavili bivalnik, ki je edini odprti tip zavetišča pri nas, in vrt, na katerem si brezdomci pridelujejo hrano.

V Mariboru v organizaciji društva Humanitarček v soboto med drugim pripravljajo kuharski dvoboj in bazar, na katerem bodo brezdomci predstavili svoje izdelke. Teh ne bodo prodajali za denar, temveč menjavali za kape, šale, nogavice in druge uporabne predmete. Po besedah predsednice društva Ninne Kozorog bodo poskušali zbrati deset kilogramov zobnih ščetk. Dogajanje se bo začelo z Živo verigo prek Starega mostu, kjer si bodo udeleženci na čelu z županom Andrejem Fištravcem simbolno podali roko.

Potem ko so v torek na problem brezdomstva opozorili pri varuhinji človekovih pravic, bodo v petek slovenski javnosti predstavili še nacionalno strategijo za brezdomne in socialno izključene osebe na področju Slovenije. Dan kasneje bo znana tudi prva definicija brezdomca in brezdomstva pri nas.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.