07:15, čet, 2. Maj

Ob začetku meseca slovenske zastave odkritje obeležja slovenski zastavi





Ob začetku meseca slovenske zastave bodo v društvu Heraldica Slovenica danes ob 16. uri odkrili novo spominsko obeležje slovenski zastavi na Trgu republike, ob 16.30 pa bodo izvedli tradicionalno menjavo zastave na Wolfovi ulici, kjer je obeležje slovenski zastavi. Osrednja proslava v čast zastavi bo v nedeljo v Geometričnem središču Slovenije.

Pobudo za vpis obeležja slovenski narodni zastavi na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani v register kulturne dediščine je društvo Heraldica Slovenica podalo že lani, januarja letos pa je Zavod za varstvo kulturne dediščine pobudi društva ugodil, so v društvu zapisali v izjavi za javnost.

Obeležje se nahaja na Wolfovi ulici 8, saj je tam Lovro Toman, eden prvih narodnih buditeljev, 7. aprila 1848 prvič izobesil slovensko narodno zastavo. V spomin na to dejanje na tem naslovu slovensko zastavo vsako leto v dneh okoli obletnice tudi menjajo.

Osrednja proslava bo potekala v nedeljo 7. aprila ob 14. uri v Geometričnem središču Slovenije

Spominska plošča pod zastavo je bila na predlog znanstvenega sodelavca SAZU in pravnika Ivana Martelanca odkrita na Prešernov dan leta 1997. Obeležje je oblikoval arhitekt Robert Potokar, pri čemer je izbral tri vrste kamnov, ki izvirajo iz Slovenije in simbolizirajo barve slovenske zastave. Bel apnenec izvira iz Lipice, sivo modri peščenjak iz Slovenske Istre, rdeči marmor pa iz Hotavelj. Kamni so postavljeni v različnih ravneh, kar poustvarja dinamiko valovanja zastave, so zapisali v društvu.

Osrednja proslava bo potekala v nedeljo 7. aprila ob 14. uri v Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah. Osrednji govornik bo namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Uroš Paternus.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.