07:20, sob, 4. Maj

Občani Ruš sami sanirali nevaren most





Včeraj so občanke in občani Ruš, zbralo se jih je 40, samoiniciativno sanirali dotrajan most preko reke Drave, ki povezuje Ruše in Selnico. Kljub večletnim pozivom lokalne skupnosti, da država in njen DRSC uredita nevzdržno stanje (glej slike) se do danes ni zgodilo nič. Ker je pred kratkim prišlo tudi do PORUŠITVE dela pločnika – na tleh je zijala luknja velikosti 80×80 cm – so občanke in občani Ruš smatrali, da je zadnji čas, da se nekaj ukrene, saj je most postal smrtno nevaren za pešce.

ruše akcija

Četudi je most v lasti države in je država v skladu z zakonom dolžna skrbet za prometno infrastrukturo, so bili v Rušah deležni večletnega ignoriranja s strani države, predvsem DRSC. Most med Rušami in Selnico preko reke Drave je ena izmed ključni povezav Ruš z desnim bregom Drave. Naslednji most je namreč šele nekaj kilometrov naprej v Mariboru. Po tem, ko je na mostu že popolnoma preperela ograja, se je v zadnjem mesecu vdrl še pločnik in zazijala je 1,5 m2 luknja. Ta je seveda smrtno nevarna, na kar so Rušani opozorili tudi DRCS in pristojno ministrstvo.

Žal DRCS ni ukrepal in same luknje niso prišli niti zavarovati, kaj šele, da bi jo sanirali. Občanke in občani so se zato bili primorani organizirati sami in na včerajšnji celodnevni delovni akciji so delno sanirali ograjo na najbolj izpostavljenih delih (odrezali od korozije poškodovane dele in zavarili nove cevi). Na mestu porušitve, kjer je zazijala smrtno nevarna luknja, so slednjo zavarovali, odprtino pa prekrili z jekleno ploščo. Po celotni dolžini mostu so odstranili rjo in na novo pobarvali ograjo mostu. Samoiniciativne delovne akcije, brez kakršnega koli predvolilnega sporočila ali vsebine, so se udeležili tudi predstavnik Občine Ruše, to pot kot občan. Podžupan za komunalo Uroš Razpet je ob akciji izpostavil, da je žalostno in sramotno, kako se država in njen DRSC ignorantsko obnašata do svojih državljanov. »Na DRSC in državo smo naslovili vsaj ducat opozorilnih pisem s slikovnim materialom in prošnjami po urgentni rešitvi. Žal niti nevarnega odseka niso prišli zavarovati, kaj šele sanirati problem. Ker so nam življenja naših otrok bistveno pomembnejša od večletnega dopisovanja z državnimi uradniki brez kakršnega koli efekta, smo občanke in občani začasno sanacijo mostu izvedli sami,« je bil kritičen podžupan Ruš Uroš Razpet in dodal: »Upamo samo, da bodo uradniki to našo akcijo razumeli kot opozorilo in končno začeli opravljati svoje delo. Če bo to postala praksa, namreč nima nobenega smisla, da DRCS sploh imamo in financiramo za storitve, ki jih na koncu obupani davkoplačevalci moramo izvajati sami!«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.